Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 27.05.2002 г.
Бегуновци събра видни гости на събор
Готвят пуск на линията за пектин
Паметник в Дивля увековечи Майстора
Тризнаци спечелиха парада на близнаците
Парад на духовността в Перник
Парад на духовността в Перник
Тинка ЕВДОКИМОВА
   С богата празнична програма перничани честваха Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Тя се състоя на централния градски площад. В присъствието на хиляди граждани и под звуците на празнична музика дефилираха ученици и учители от 25 училища. Дефилето бе водено от възпитаниците и педагозите на ХIII Основно училище “Св.св.Кирил и Методий”, чествали ден по-рано своя 160-годишен юбилей. Участието на всички в него бе начинът да изразят своята гордост от делото на двамата братя Кирил и Методий, дали азбуката на една трета от населението на Европа.
Интересни бяха по-нетрадиционните изяви на част от училищата. Възпитаниците на СОУ “Д-р Петър Берон” дефилираха в специални фланелки и балони, образуващи трибагреника на Република България. С ленти “Отличник” на гърдите преминаха най-добрите от ОУ “Св.Иван Рилски”. Шесто СОУ бе поведено от участници, подкарали мотори. Последваха ги мажоретният състав, барабанистите и духовият състав на учебното заведение, облечени в специални облекла. На фона на тяхната изява в небето над площада бяха пуснати десетки гълъби - символ на мира и разбирателството между всички народи.
В дефилето участваха и десетина души от випуск’52 на Първа гимназия.
На официалното откриване на празника присъстваха народните представители от Пернишки многомандатен район Бриго Аспарухов, Марианна Асенова и Теодора Дренска, главният експерт в президентството Калина Николова, областният управител на Пернишка област Димитър Колев, кметът Андрей Андреев и неговите заместници, председателят на ОбС - Перник Юрий Драганов. Тук бяха и много чуждестранни делегации от побратимени на Перник градове Балашиха - Русия, Луганск - Украйна, Плевля - Черна гора.
Приветствие към всички гости и граждани на Перник прочете кметът Андреев, който им честити светлия български празник. С част от стихотворението на Стоян Михайловски “Върви, народе възродени, към светли бъднини върви” започна словото си областният управител Димитър Колев. Приветствие от президента на Република България Георги Първанов прочете Калина Николова. Най-хуавите спомени, свързани с този празник, са от моя роден град Перник, пише Първанов. Той пожела на всички ученици да помнят и никога не забравят своя род и език. Поздрави и пожелание за здраве, щастие, мир, разбирателство и успехи отправи от името на министър-председателя Симеон Сакскобургготски депутатката Марианна Асенова.
Поздравителни адреси към перничани бяха получени и от министъра на образованието и науката Владимир Атанасов, от кмета на град Електростал - Русия, Люблин - Полша, Пардубице - Чехия.
На 24 май бяха изказани благодарности на хората, дали своя личен принос за развитието на културата и образованието в града. След официалната част празникът продължи с концерт на пернишки и чуждестранни художествени колективи. Участие в него взеха певческите и танцовите формации от Обединен детски комплекс, Общински младежки дом - Перник, Двореца на културата, Дома на миньора и енергетика и други. В празничният маратон се включиха и гостите от Македония, Черна гора, Украйна, Русия. По традиция, на обяд кметът Андреев даде за всички официални гости, педагози и културни дейци прием. Той се състоя във фоайето на Двореца на културата. Своите впечатления от празника гостите от чужбина споделиха на специална пресконференция, състояла се на 24 май следобяд в заседателната зала на Община Перник /подробности от нея четете в утрешния брой/. Вечерта програмата продължи с концерт на известната българска певица Мая Нешкова. На площад “Кракра” тя пя най-нашумелите си хитови парчета в продължение на около час.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система