Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 13.04.2007 г.
Драгичево поведе война срещу столичната фирма "Мегатранс 1"
Нечетливи и грешни болнични бавят изплащането на отпуските
Драгичево поведе война срещу столичната фирма "Мегатранс 1"
Любомира ПЕЛОВА
   Новоизграден търговски обект, в който в бъдеще ще се продават строителни материали и изделия предизвика шумен скандал в едно от най-големите села на Пернишка община - Драгичево. В селището е събрана подписка срещу столичната фирма "Мегатранс 1" ЕООД, която според местните хора е внесена в прокуратурата, с документа е запозната и общината.
Според собствениците на имоти на ул."Рударска" , при изграждането на обекта са извършени редица закононарушения. Те твърдят, че масивната ограда, висока близо 2,5 метра, е заела и част от платното на улицата и така реално я е стеснила, създавайки проблем за автомобилите на живущите в района. Бетонираният двор на търговския обект е повдигнат над нивото на пътя и отсрещните дворове, има и наклон, благодарение на който при всеки по-обилен дъжд се наводнява както ул."Рударска", така и дворовете и мазетата на къщите.
Напрежението в тази част на Драгичево се нагнетява непрекъснато, страстите вече са така поляризирани, че вчера вече се говореше не просто за премахване на масивната ограда, чуваха се гласове за събарянето на цялата сграда. На "полесражението" пристигнаха специалисти от общинската администрация и лично началникът на отдел "Градоустройство" при дирекция "Устройство на територията" инж. Владислав Караилиев. След продължили повече от час и половина спорове и обяснения, в крайна сметка стана ясно, че спорът неизбежно ще продължи да се води в съда и Темида ще трябва да каже кой е крив и кой е прав. Според специалистите от общината, столичната фирма, представлявана от Васил Щраков, е купила през 2004 и 2005 година два земеделски имота, които до този момент са били ливади. Извървян е целият законов път, за да се вкарат те в регулация. От тук нататък вече е спазена изцяло процедурата за изграждането на бъдещия търговски обект с всички необходими за това планове, разрешителни и т.н.
Единствените нарушения, констатирани при проверки на специалистите от общината, са свързани с по-широката с близо метър метална стреха на постройката и реално незаконната плътна двуметрова ограда откъм улицата. Според документацията стрехата не трябва да е по-широка от 60 см, а ограждението трябва да е от мрежа. Общината е издала две заповеди с номера 468 и 469 в началото на март 2007 да се отстранят нарушенията. Щраков на свой ред пък ги обжалва в съда. Така проблемите на улица "Рударска" се завъртат в един омагьосан кръг, който се затваря с жалбата на собствениците на съседните имоти, които на свой ред също обжалват разпоредбите на общината в съда, тъй като те били частично, а не пълно решение на проблема.
А в основата му, според представителите и на двете страни в спора лежи един напълно погрешен регулационен план, до който се е стигнало след неверни аероснимки на района. През 1999 година промяната в регулацията е била изложена два месеца в селото. Заради грешките в плана тогава са постъпили близо 2000 жалби. Сред тях обаче няма нито една от ул."Рударска". Засегнатите от градежа днес твърдят, че не са разбрали. Възможно е. Но именно липсата на реакция тогава носи негативи днес. Ако бъде спазена буквата на закона, част от дворовете ще трябва да се "свият" с по около метър, защото оградите са поставяни преди около 40 години по тогавашните имотни, а не по днешните регулационни граници. Изход от ситуацията има и той е в това да бъде поискана
частична промяна в регулационния план, касаеща ширината на улицата , така че от 8 метра тя да стане 6. Тогава дворовете няма да се пипат. Защото нова пълна преработка на регулационния план, за каквато воюва кметът Спас Спасов от години, изисква огромни инвестиции, с които общината не разполага.
В Драгичево обаче са категорични - ще продължат битката в съда. Така последната дума ще има Темида.


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система