Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 30.03.2007 г.
Бурни протести на кметове разбуни заседанието на местния минипарламент
Великденска промоция обяви "Топлофикация" за абонатите си
Бурни протести на кметове разбуни заседанието на местния минипарламент
Юлия КУЛИНСКА
   С грандиозен скандал започна вчерашното заседание на местния минипарламент. Той беше провокиран от предложението на общинския съветник Милан Миланов, който изложи пред местните избраници искането на 23 кметове на населени места да бъде преразгледана, дискутирана и прегласувана точка от 8 от решението за тазгодишния бюджет на общината. В своя декларация от 6 март, те изразиха протеста си за отрязаното право на кмета инж. Антоанета Георгиева да изменя размера на бюджетните кредити за различните видове разходи в обема на общите разходи за една бюджетна дейност, както и да прехвърля бюджетни кредити за различни видове разходи от една дейност в друга, в границите на една бюджетна група. На сесията, проведена през миналия месец
, тези правомощия на кмета бяха отнети.
При първото гласуване на дневния ред, предложената точка беше отхвърлена от местните избраници. Всички кметове, които присъстваха на заседанието, скочиха възмутено от местата си и протестираха бурно. Те заплашиха присъстващите, че ще напуснат заседанието, на което са били официално поканени. Към тях се присъединиха и няколко общински съветници, които ги подкрепиха за действията им. След дълги пререкания между тях и председателя на Общинския съвет предложението влезе в дневния ред под номер 2, въпреки, че той вече беше приет.
Ние не искаме да се конфронтираме нито с общинската администрация, нито с вас, каза пред местните избраници кметът на Батановци Петър Пенев, когото кметовете избраха да изрази позицията им пред Общинския съвет. Съществува, обаче, един реален проблем, който е продиктуван от решението на ОбС, засягащ малките кметства и ежедневните дейности на кметове на населени места. Става въпрос не за стратегическо и тактическо ниво, а за чисто обективен проблем, който се наблюдава ежедневно в нашата дейност. Много е трудно да обясним на хората, че при този недостиг на средства ние нямаме реална възможност да практикуваме ежедновното посрещане на нуждите на жителите. Вашето решение засяга не самото количество на парите в бюджета, а правота и задължението те да се разпределят ограничените бъджети на кметове на населени места. Много е трудно да обясниш на човек, който идва при всеки от нас и поставя ежедневните си проблеми, как парите за този месец не ти достигат и как трябва трябва да бъде отложено за следващия месец решаването на неотложния въпрос. Ние бихме приели всички агрументи "за" и "против", ако това решение беше приложено в първата, втората и третата година от нашето избиране за кметове. А не в четвъртата, която е изборна година, каза Петър Пенев.
След продължителна и почти безплодна дискусия, която имаше политически привкус, общинските съветници се обединиха около две предложение. Едното беше на кметовете на населени места, които настояваха точка 8 да се гласува, така както е записана първоначално в бюджета и кметът на Общината да може да работи оперативно с бюджетните пари, определени от рамката на финансовия план. Другото предложение беше на председателя на ОбС Добри Митрев, който поиска към неприетата точка 8 да бъде добавено, че "ембаргото" не се отнася до второстепените разпоредители на бюджета. И двете идеи не събраха нужния брой гласове, за да станат решения на ОбС.
Маратонската сесия продължи до късния следобед. Към първоначалните 23 точки, към дневния ред бяха включени още две точки-упълномощаване на кмета инж. Антоанета Георгиева да участва и представлява общината в Общото събрание на ПФК"Миньор" и обсъждане на писмо от министъра на финансите Пламен Орешарски за просрочени задължения към 31.12.2006 година от държавна дейност.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система