Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 15.02.2007 г.
Проверяват Людмил Стойков за източените 7,5 милиони евро от програма "САПАРД"
С много песни и танци бе отбелязан Денят на влюбените в Перник
Проверяват Людмил Стойков за източените 7,5 милиони евро от програма "САПАРД"
   Седем са българите, задържани за източването на 7,5 милиона евро от програма “САПАРД", съобщи ръководителят на спецзвеното за борба с корупцията към Върховна касационна прокуратура Бойко Найденов. Акцията е международна. В България тя е проведена едновременно в София, Перник, Шумен и Ямбол. Паралелно с нея са извършени арести и обиски в Германия и Швейцария. Там са задържани четирима бизнесмени. Според официалната информация от ГД БОП, разработката е започнала още преди повече от шест месеца. Завчера вечерта са извършени обиски в 18 обекта. До сутринта вчера са били повдигнати обвинения срещу четирима от бизнесмените, предстои да бъдат повдигнати още три, съобщи вчера комисар Ваньо Танев - шеф на столичната дирекция БОП.
Според антимафиотите става дума за класическо престъпление на "бели якички". Милионите европейска валута са източвани чрез представяне на фалшиви документи за стари машини за хранителено-вкусовата промишленост, които минавали през няколко европейски държави. У нас те са декларирани като нови, с което цената им е завишена над сто пъти. Международната групировка измамници е прибрала неправомерено парите за старата техника от "САПАРД". Според запознати машините са купени чрез фирми на Людмил Стойков. Далаверата е въртяна две години и седем месеца.
Към 18,30 часа завчера представители на ГД БОП, Софийска градска прокуратура, Върховна касационна прокуратура са извършили обиски в дома и офиса на Стойков в самия център на Перник. Иззети са кашони документи, чието изследване трябва да докаже евентуалното съпричастие на мастития пернишки бизнесмен към международната афера.
Людмил Стойков, спряган за един от най-богатите хора не само в региона, а и в страната, е собственик на курортния комплекс "Дюни". Той е сред перлите на българското Черноморие. Държи трайно най-високите цени, но чужденците го предпочитат заради изключителния лукс и високо качество на предлаганите услуги. Стойков контролира дружествата "Ладимекс" , "Ладимекс холдинг" и металургичната фирма "Стомана индъстри". В началото на 2006 година бизнесменът, който според непотвърдена информация е оглавявал групата, източила милионите от САПАРД, притискаше националната компания "Железопътна инфраструктура" да започне плащанията по договор за борч, надхвърлящ близо 60 милиона лв на железниците, цесионер на който е друга фирма на Стойков - "Еврометал". Договорът за цесията бе подписан през март 2005 година, като с него се уреждаше дългът на НКЖИ към НЕК. Тогава аамериканската компания "Kingston Enterprises" плати близо 90 процента от дълга към евергийната компания, а компанията "Еврометал" - остатъка. Миналата година Стойков се оплака, че откакто е подписан договора, дружеството му е получило едва около 1 милион лева. Задълженията към националната Електрическа компания са натрупани през периода, в който БДЖ беше едно цяло. След разделянето му на две компании - БДЖ и НКЖИ , НЕК се опита да си прибере поне част от вземанията или да придобие трафопостовете край гарите.Договорът с "Еврометал" бе подписан дни преди бившият енергиен министър Милко Шиляшки да стане министър на икономиката. Според документа, дългът трябваше да бъде върнат за срок от две години, а един от източниците на финансиране бяха 5 824 вагона, които "Еврометал" може да използва за скрап.
Пернишкият бизнесмен беше сред кандидатите да вземат фалиралата Международна банка за търговия и развитие и дори купи меморандума за трезора, но по-късно се отказа от сделката заради високата цена.
През последната половин година Стойков стана изключително популярен в Пернишко с благотворителната си дейност, който развива чрез гражданско сдружение "Съюз за Перник". В него той обедини най-крупните представители на местния бизнес с идеята да се помага на социално слаби, на обществени институции, свързани със здравеопазването и образованието. Болниците в областния град получиха чрез "Съюз за Перник" нова техника, няколоко учебени заведения бяха ремонтирани, хората на Стойков им оборудваха и компютърни кабинети. Четирима отличници - студенти също продължават образованието си със спомоществователството на "Съюз за Перник".
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система