Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 01.12.2006 г.
Трябва да се работи с ромските семейства
Над 500 метра бракониерски мрежи спипаха в язовир "Пчелина"
Трябва да се работи с ромските семейства
Юлия КУЛИНСКА
   Все още сме в процес на изясняване на някои ситуации от случилото се с двете загинали в пожара в сряда три перничанчета. Например не е ясно какво е правило детето на Снежана Шаркова в дома й, тъй като то има заповед от отдела за закрила на детето в Община Петрич, където майка му е с настоящ адрес. То е било настанено през месец септември т.г. в Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи и все още не е ясно дали то е било изписано или е подадено като дете в неизвестност. Резонен е и въпросът защо колегите от Петрич не са сигнализирали, че то вече е в Перник. Това означава, че то не е изписано по законния ред или пък майка му го е взела за няколко дни. Другото й дете е настанено в Дома за медико-социални грижи в Перник. Починалите две деца на Снежана Шаркова, която е родила 6 деца, са били настанени по реда на закона в детска градина на седмична грижа, но са върнати от отдел "Закрила на детето", тъй като след връщането им в дома им са били спокойни, добре облечени, а общинското жилище, в което са живяли е било в добро състояние. В случая възникват често психологически въпроси. Тяхната майка също е била отгледана в институции. Много е важна съдбата на децата, които напускат социалните домове. Затова е много важно те да преминат като държавна дейност, делегирана на общините и да бъдат под тяхното пряко ръководство. Тогава контролът ще бъде завишен. Спомням се, че когато Снежана Шаркова беше дете, тя се отглеждаше от баба си, заедно с другите й братя и сестра. Те бяха чисти и добре възпитани и различни от другите ромски деца, което се отглеждаха в семейна среда по това време. Но вече след излизането от институцията, нещата се променят. Снежана Шаркова започна раждания на деца, без да е семейна. След това имаше период, в който е дишала лепило и това се е отразило на нейното психическо равновесие. Не можем обаче да виним социалните работници за това, че не са отстранили всички пропуски при работата им с децата. Един такъв случай понякога крие ситуации, които се непредвидими и случилото се показва, че това е така. Причина за това е и че административният капацитет на отделите "Закрила на детето" не е на необходимото ниво. Доказателство за това са зачестилите случай с деца в Перник през последните една-две години. Трябва да се работи по-пълноценно по превенция, по интеграция и по усъвършенстване на услугите за деца.
Случилото се ни дава повод за преосмисляне и преоценка на действията ни по контрола и до преоценка на координацията между различните дирекции. В случая двете деца са били реинтегрирани, тъй като жилището, в което са живели е било в прилично състояние, каза още Лидия Такева.
Тя подчерта, че трябва да се работи по-упорито и всеотдайно от НПО-тата с ромските семейство по проекти, свързани с насилието, с сексуалната култура, с образованието. В пернишкия отдел "Закрила на детето" е направено немалко, но основен проблем е липсата на интегриране на ромите.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система