Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 11.10.2006 г.
Оставаме без лекари и сестри, младите бягат в София и чужбина
Радомир - домакин на "Моята песен"
Оставаме без лекари и сестри, младите бягат в София и чужбина
Илияна ИВАНОВА
   Завършващите медицина не искат да практикуват лекарската професия в Перник, алармираха специалисти на провелия се Областен съвет по здравеопазване. Младите доктори бягат в чужбина, в столицата или в другите големи градове, където перспективите или заплатите са по-големи.
В момента най-голям глад се чувства за среден медицински персонал. При развалянето на поликлиниките в началото на здравната реформа десетки медицински сестри и фелдшери останаха без работа. В годините след това те успяха да се реализират професионално в България или извън нея и в момента в пернишко трудно може да се намери свободен човек със средна медицинска специалност. Ако продължава така, в скоро време ще останем и без доктори, страхуват се местните медици. Те настояха да бъде изискано от медицинските институти да дават всяка година информация колко жители на региона са се записали там и колко завършват медицински специалности. Целта е да се следи движението на кадрите.
Откакто аз работя в Регионалния център по здравеопазване, досега няма случай млад лекар да е потропал на вратата, за да търси работа, каза директорът на РЦЗ д-р Антоанета Григорова. Млад доктор не е приеман и в Диагностично - консултативния център І в Перник от създаването на звеното, каза управителят д-р Георги Асенов. Засега най-тежко е положението в Центъра за спешна медицинска помощ, където едва връзват графика. Проблемът е, че лекарите в Бърза помощ работят при изключително тежки условия, а заплатите им са ниски. През последните 4 години имаме само едно назначение, като в същото време медици бягат от ЦСМП, каза директорът д-р Юлия Такова. Има притеснение и за сформирането на Лекарските комисии - ЛКК, от догодина. Медиците бягали оттам заради високата отговорност, многото работа и ниския хонорар. Друго притеснение е, че здравните пунктове ще бъдат тотално оголени.
През 2008 година ни очаква проблем и с джипитата. Това е крайният срок, до който всеки един фамилен лекар е длъжен да завърши специалност "Обща медицина", за да има право да практикува и да сключва договор със здравната каса. В противен случай ще отпадне. Към момента в Перник има 74 джипита и 8 групови практики, като само 4-ма вече имат специалност "Обща медицина", а други десетина специализират сега. Обучението отнема минимум две години, като трябва да бъдат взети изпити по 15 модула. По време на обучението докторите се запознават отблизо с около 70 от най-разпространените заболявания. Така лекарите ще придобият знания и умения да лекуват сами 80% от пациентите си, вместо да ги изпращат при специалисти. Медици настояват Здравното министерство да направи промяна в Наредбата за специализациите. Експерти обаче смятат, че гратисният период, който изтича през 2008 година, няма да бъде удължаван.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система