Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 28.09.2006 г.
Честваха 88-та годишнина на Радомирската република
Безплатни прегледи ще правят в Белодробната
Честваха 88-та годишнина на Радомирската република
Любомира ПЕЛОВА
   Радомир празнува тържествено вчера 88-та годишнина от създаването на Радомирската република. Сред гостите на празника бяха и вицепрезидентът Ангел Марин, ексвицепрезидента Тодор Кавалджиев.
През септември 1918 година разбунтували се дезорганизирани части от разбитата при Добро поле българска армия тръгват към столицата. В стремежа си да намери начин конфликтът да бъде решен по мирен начин, правителството пуска на 25 септември водачите на БЗНС Райко Даскалов и Александър Стамболииски от затвора с презумпцията те да уговорят разбунтувалите се гладни, боси, окъсани и поболели се войни да спрат въстанието, известно в родната ни история като Войнишкото. Вместо това двамата лидери се присъединяват към войниците и оглавяват похода им към София.На 27 септември със специална прокламация е обявено и свалянето на монархията и обявяването на България за република. Събитието остава в родната ни история като Радомирската република. Александър Стамболийски е обявен за председател на Временното правителство, а Райко Даскалов - за главнокомандващ. На 30 септември бунтовниците са разбити, бунтът е потушен от правителството на Александър Малинов, а ръководителите му са хвърлени в затвора, където остават до края на годината, изчаквайки в килията обявяването на амнистията за бунтовниците.
Вчера жителите на Радомир и околните селища и техните гости от целия регион положиха цветя най-напред пред паметната плоча на жп гарата, откъдето и тръгна факелното шествие. Цветя и венци бяха поставени и пред паметника на Райко Даскалов и пред музея "Войнишко въстание". Там бе открита и нова тематична експозиция "Райко Даскаловв -живот и дело", поясни радомирският градоначалник инж. Златко Стойчев. 27 септември е една забележителна дата в историята не само на Радомирския край, но и в българската история. Трябва да помним и уважаваме подвига на деди и прадеди. Събития, като това, което честваме днес, е едно от многото, които говорят за силата и мощта на България. Ние отдавна сме част от Европа, влезли сме там със своя ум и интелект много преди 1 януари 2007 година, заяви кметът на Община Радомир инж.Стойчев.Честването на осемдесет и осмата годишнина от обявяването на Радомирската република завърши с богата концертна програма.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система