Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 10.07.2006 г.
Затворническите "костюми" съществуват вече само във филмите
"Летни" заеми за ваканцията ни
Затворническите "костюми" съществуват вече само във филмите
Любомира ПЕЛОВА
   Раираните затворнически униформи са само спомен от миналото и ги има единствено в киното, съобщи зам.-правосъдният министър Димитър Бонгалов при посещението си в Перник в края на миналата седмица .
Тази година Министерството на правосъдието ще обяви конкурс за обществена поръчка за ушиването на нови "костюми" за лишените от свобода. Стойността й вероятно ще бъде между един и два милиона лв, поясни зам.-правосъдният министър. В момента вече се изработва проект за затворническо облекло - то ще е лятно и зимно. Специална комисия към министерството ще утвърди дизайна на новите униформи, в които ще бъдат облечени 11 500 лишени от свобода. Засега общият размер на поръчката като финансово изражение не е окончателно уточнен, тъй като един милион лв. няма да стигне за дрехите и на 1000 от изтърпяващите лишаване от свобода.
В момента затворниците ходят облечени със свои лични дрехи, ползват се и безвъзмездни дарения от Министерство на отбраната. Част от пандизчиите са издокарани със стари войнишки униформи и обувки, което не е много редно, сподели Димитър Бонгалов.
Заради немотията в бюджетните средства за издръжката на местата за изтърпяване на лишаване от свобода, там се ползват всякакви дарения. Нужно ни е всичко - не само дрехи и обувки, а и храни, лекарства, дори памперси, тъй като в Сливенския женски затвор има и деца. Дори стари телевизори приемаме, не на шега заяви зам.-министър Бонгалов и разказа пред пернишки журналисти, че в сряда в правосъдното министерство е получено писмо от изтърпяващ присъдата си във Врачанския затвор, който настоявал да му се осигури работа, за да си купи телевизор за единичната килия.
Осигуряването на достатъчно работа за осъдените в България наистина е проблем, призна Бонгалов. От 11 500 изтърпяващи наказания в момента, само 4 000 упражняват някакъв труд, предимно в цеховете към затворите. Там се изработва всичко - като се почне от гъбички за миене на съдове, мине се през обущарството и се стигне до производството на мебели. Най-широко поле за изява за лишените от свобода обаче остава строителството. Цялото Черноморие е застроено с помощта на затворници от Варна и Бургас. В Смолянско дори се оплакват от недостиг на работна ръка, съобщи зам.министърът. Сред осъдените и влезли зад решетките проблемът с безработицата не е по-малък, отколкото вън, в свободния свят. Голяма част от тях са осмисляли дните си в стопанствата и цеховете към затворите, направени на базата на самозадоволяването. Влязат ли в сила изискванията на Евросъюза, тези работилници и малки ферми ще бъдат затворени напълно, тъй като системата не е направена да бъде стопански изгодна, а само за да ангажира лишените от свобода. Преди около 4 месеца Министерството на правосъдието е направило оферта пред бизнессредите за отдаване на затворнически труд. Засега обаче реален интерес към нея няма, въпреки че лишените от свобода искат да работят, призна зам.-министър Бонгалов.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система