Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 13.01.2006 г.
90 се изследваха за СПИН в кабинета за анонимно консултиране
Сурвакарски маски излагат в Дивотино
Кипърци ще реставрират Земенската манастир
90 се изследваха за СПИН в кабинета за анонимно консултиране
Илияна ИВАНОВА
   90 жители на общината провериха здравословното си състояние в Кабинета по анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН от отварянето му на 24 ноември до края на миналата година, съобщи Галина Андреева, психолог-консултант. Няма серопозитивни граждани сред изследваните.
Кабинетът е сред 15-те специализирани в страната, които работят по изпълнението на Програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. В момента се разработва програма, според която през втората фаза на осъществяването на проекта трябва да бъдат обхванати най-вече интравенозните наркомани, ромите и проституиращите лица, които са най-застрашени от Синдрома на придобитата имунна недостатъчност. В Перник има информация за около 250 регистрирани интравенозни наркомани. Изключително трудно е те да бъдат накарани да посетят кабинета, каза г-жа Андреева. За да бъдат убедени за доброволно изследване, заедно с експертите в кабинета работят и представители на Фондация П.У.Л.С. Изключително голям е и проблемът с убеждаването на ромите и проститутките. Там нещата са свързани, защото болшинството от упражняващите най-древната професия момичета, са именно от малцинствен произход, каза още г-жа Андреева.
От втория учебен срок специалисти от КАБИКС ще посещават пернишките школа и в рамките на дискусии ще обучават подрастващите по проблемите на СПИН и полово предавани болести. Оказва се, че колкото и да ги смятаме за информирани, голяма част от младите хора не познават в дълбочина опасността от заразяването с ХИВ, твърди психологът. Специалистите смятат, че лекциите и беседите не биха могли да бъдат удачни при обучението на младите хора, затова предпочитат да ги въвлекат в откровен разговор, при който да ги информират за възможните рискове.
За изпълнението на фтората фаза на програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН сред най-рисковите групи в България за периода 2003 - 2007 г.” през следващите три години страната ни ще получи безвъзмездно 8 817 612 долара от Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Основната цел е у нас да се задържи ниското ниво на разпространение на опасното заболяване чрез реализиране на превантивни дейности. Структурирани са осем основни компонента - изграждане на капацитет за превенция на ХИВ в здравния и социалния сектор; изграждане и функциониране на национална система за второ поколение епидемиологичен надзор; промоция на услугите по доброволно консултиране и изследване за СПИН; превенция на ХИВ сред уязвими групи - интравенозни наркомани, ромска общност, проституиращи, млади хора; както и представяне на подходящо и достъпно лечение и грижи за хората с ХИВ/СПИН, живеещи в страната. Очаква се през следващите три години броят на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране в страната да се увеличат от 15 на 25. Ще бъдат увеличени многократно и хората, които ще бъдат изследвани, както и обучените в рамките на програмата сътрудници, които да предоставят специфични услуги на уязвими групи. През курсовете ще преминат учители, психолози, медицински специалисти. През първата фаза на програмата обучените са 2 100 души, очаква се техният брой да нарасне на 4 589.
Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране в Перник бе открит официално на 24 ноември, като лентата прерязаха зам. министърът на Здравеопазването д-р Атанас Додов и кметът на Перник Антоанета Георгиева. Помещението се намира в сградата на Минната болница. Там всеки работен ден очакват желаещите да проверят дали носят у себе си вируса на СПИН. Пациентите се записват под код, който гарантира анонимността им. Медицински работник взема кръв от пръста, а резултатите стават готови 3 до 5 минути след това. Трима души са регистрирани в региона с ХИВ.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система