Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 06.12.2005 г.
По 300 литра кръв годишно не стигат в пернишката болница
ВАС потвърди определението на ПОС
Изработват електронна карта на Общината
По 300 литра кръв годишно не стигат в пернишката болница
Илияна ИВАНОВА
   Около 300 литра кръв е ежегодният дефицит, който МБАЛ “Рахила Ангелова” изпитва. С такова количество могат да бъдат спасени около 600 пациенти в критично състояние, съобщи вчера началникът на отделението по Трансфузионна хематология д-р Николай Николов. В кризисни ситуации липсващият продукт се взема от Националния център по трансфузионна хематология в столицата, но след това пернишката болница заплаща за ползваните количества. При този недостиг на средства е недопустимо да се плаща за нещо, което хуманността изисква да бъде дарено, бяха категорични представители на медицинските среди в Перник.
От 19 октомври досега тече Националната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. В цялата страна мероприятието тече вяло, нещо, което е характерно за последните години. В Перник за близо два месеца са се отзовали едва четирима доброволци. Затова в подкрепа на инициативата на БЧК и Министерството на здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология вчера се обявиха Регионалната колегия на Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България. Специална подкрепа оказва и депутатът от НДСВ Татяна Калканова.
Дарената в Перник кръв не отива за ползване в други области, а след изследването отново се връща в нашия град, каза д-р Николов.
По предложение на народния представител от НДСВ Татяна Калканова ще бъдат изпратени писма с апел за участие в кампанията до всички фирми и предприятия в града. Има възможност да се организират мобилни екипи за вземане на кръв на място от служителите и работниците. Преди години законодателството предвиждало преференции за участниците в подобни кампании. Тогава работели и по два екипа и пак трудно обслужвали желаещите. Сега обаче преференции няма и се разчита само на съзнанието на съгражданите ни. Преди време имаше над 2000 безвъзмездни кръводарители в региона, сега те са 800. Тогава Перник захранвал и столицата с нужните й количества, каза секретарят на БЧК Темелко Методиев.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система