Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.10.2005 г.
Перничани отдадоха почит на покровителя си Св. Иван Рилски
Европейска улица “Търговска” има вече Перник
Юбилейна изложба на проф. Костов в ХГ “Любен Гайдаров”
Перничани отдадоха почит на покровителя си Св. Иван Рилски
Юлия КУЛИНСКА
   Празнично веселие заля Перник през вчерашния ден, когато гражданите излязоха на площада, за да почетат покровителя си Св. Иван Рилски. С тържествен камбанен звън православният храм, носещ името на светеца, започна Деня на града. Свещица за здраве и благоденствие на всички перничани запалиха в църквата кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева и нейните заместници Дончо Лефтеров и Георги Адамов. С тържествена света литургия храмът “Св. Иван Рилски” почете празника си. Той е построен през 1919 година по инициатива на тогавашния директор на “Мини Перник” Иван Симеонов, а е посветен на 19 октомври 1920 година от владиката Варлаам. През 1930 година Управителният съвет на Баба Мина взима решение св. Иван Рилски да бъде тачен като покровител на миньорите и на Перник. Причина за това е едно сведение от неговото житие, според което голяма част от живота си Иван Рилски е прекарал в пост и молитва в издълбана в скалите пещера, разположена в местността “Кървавото”. Храмът “Св. Иван Рилски” е изографисан от големите български художници Дечко Узунов, Никола Маринов и Александър Поплилов. Над входа на вратата се намира единственото изображение на светеца, изработено от цветна мозайка.
Стотици граждани на Перник се събраха на централния площад, за да празнуват заедно с ръководството на града и неговите гости.
Днес трябва да си зададем въпроса колко много обичаме нашия град, за да може да му дадем едно по-добро бъдеще, каза кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева.
Ние, човеците, имаме непрестанна закрила от един светец като Св. Иван Рилски. Благодаря му за това, че ни дава силата и вярата да изживяваме тежките и яростни мигове в името на едно по-добро бъдеще на нашия град. Духът на светеца бди над нас и нека перничани му благодарят за това и да си пожелаят никога да не ни забравя и изоставя, да ни дари със силата и вярата си. Перник е нашия дом. Гордеем се теб Перник, и ти се вричаме в това да се грижим за теб, да те обичаме и днешното настояще да го предадем като достойно бъдеще на тези, които ще дойдат след нас. Честит празник, перничани!
Вярвам, че с общите усилия и предприемчивостта на всички перничани и възможностите на подрастващото поколение ще превърнем Перник в привлекателен европейски град особено за младите хора, за децата на нашия град. Те трябва да получат образование и реализация тук, в Перник и в България, честит празника на перничани, пожела областният управител Иван Димитров.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система