Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 14.10.2005 г.
Убиха Райко Кръвта при показен разстрел в центъра на Перник
Политически разпри разбуниха и вчерашната общинска сесия
Убиха Райко Кръвта при показен разстрел в центъра на Перник
   При показен разстрел в центъра на Перник бе убит в сряда вечерта Райко Василев Станков, познат в града като Райко Кръвта. 35-годишният мъж намерил смъртта си на излизане от кафене “Емералд”, известно на перничани като “Ирландския пъб”. Куршумите са засегнали и намиращия се по случайност там сержант от КАТ - Пътна полиция към СДВР Николай Цветков. Служителят на реда е откаран по спешност в столичния институт “Пирогов”. От болницата уточниха, че състоянието му е критично.
Соченият като наркобарон на Югозапада Райко Василев прекарал вечерта в заведението, където обичал често да отсяда. Към 21.20 часа той си тръгнал. Докато пресичал шосето между заведението и хотел “Струма”, зад гърба му профучал лек автомобил, от който било стреляно с автоматично оръжие. Оръжието било снабдено със заглушител, затова никой на оживения по това време площад не разбрал какво става. Случайните свидетели се усетили едва когато двамата ранени се свлекли на земята, а асфалтът край тях плувнал в кръв. Минути по-късно мястото било отцепено от служители на реда, а Райко и полицаят - откарани с линейки. На път за пернишката болница Василев издъхнал. На сержанта е оказана първа медицинска помощ в МБАЛ “Рахила Ангелова”, а след това е закаран в “Пирогов”. След аутопсията ще стане ясно с колко куршума е бил прострелян убитият. На лобното му място са събрани 10 гилзи. В огледа на местопроизшествието участваха представители на ДНСП, СДВР, РДВР - Перник и следователи. На мястото на инцидента бяха и главният секретар на МВР ген. л-т Илия Илиев, директорът на СДВР ген. майор Румен Стоянов, както и представители на Окръжната следствена служба, на Окръжната прокуратура и на Окръжния съд в Перник. По-късно всички те взеха участие в оперативно съвещание за уточняване на по-нататъшните действия.
Призори на ул. “Софийско шосе” бе намерен опожарен лек автомобил “Ауди В 4”. Предполага се, че двамата нападатели са се придвижвали с него.
Вчера преди обяд полицаи и следователи извършваха повторен оглед на мястото между заведението и хотел “Струма”. На асфалта все още имаше кървави следи. Служителите на реда вземаха отпечатъци от лек автомобил “Нисан примера”, с който най-вероятно е пътувал застреляният. Според полицаите на задната седалка на колата системно се е возило куче. Известно е, че Райко обичал да се разхожда с домашния си любимец.
През целия ден вчера в РДВР - Перник продължиха разпитите на доведени в дирекцията лица. Служителите на реда установяват тяхната съпричастност към случая.
Повече от десет години Кръвта е обект на специално полицейско внимание. Следователи твърдят, че досието му е по-дебело от томовете на “Война и мир”. За да прикрие част от престъпната си дейност преди година и половина перничанинът промени името си оттогава по официалните документи се казва Васил Арарски.
За първи път името му излезе официално в публичното пространство през септември 1995 година, когато бандата на Райко, който по това време се занимаваше и с търъговия на вторичини метали, нападна и преби роми от кв. Куциян. Инцидентът бе предизвикан от мургавите, които нападнали с дървета и железа причакващите ги на изхода на “Стомана” рекетьори на Василев. Бандата системно прибирала парите на циганите, изчаквайки ги да продадат старото желязо. Търпението на ромите преляло, когато Райко и компанията му поискала 2000 марки откуп от замогнал се от бизнеса с вторични метали пернишки ром. Служители на реда свидетелстваха тогава, че при едно от стълкновенията с циганите Райко се спасил с бягство в ... следствието. Тогавашният директор на “Стомана” инж. Стефан Стаменков потърси съдейстние от полицията, за да спрат инцидентите на изхода на скраповото стопанство на дружеството. Райко, който по това време се подвизаваше и с прякора Кръста, бе задържан с цялата му компания за 24 часа и после освободен.
Три месеца по-късно, на 25 декември 1995 година, той, заедно с още осем свои авери, въоръжени с пет автомата Калашников-десантен вариант и три пистолета откриха огън посред бял ден по мерцедес, в който пътували към столицата двама представители на СИК. При гонката между немското возило и двата автомобила на преследвачите - ланча и фолксваген, пасажерите по чудо успели да се измъкнат живи. 45 минути по-късно, към 12 часа, въоръжената групичка на Кръвта откри огън по светлосив форд скорпио, устройвайки му засада на кръстовището край банята в кв. Изток. Тогава между бандитите и автомобила, за който стана ясно, че е на застрахователената компания Корона Инс попадна и тролейбус, пълен с хора. Очевидци твърдяха, че в нападнатата кола се е возил един от висшите шефове на компанията. СИК и Корона инс от своя страна категорично обещаха, че за Кръвта прошка няма да има и той избяга под носа на пернишките полицаи в Испания, а от РДВР премълчаха за случилото се. Година по-късно Райко се върна в България и започна да се налага като тартор на наркопазара. Първо превзе Пернишко, после зарочна да измества големите дилъри в целия Югозапад.
През 1998 г. пред апартамента на най-верния приятел на Райко - Кръстьо Кръстев - Кръстето в бл. 5 , на ул. “Благой Гебрев” в кв. Изток в Перник избухна бомба, която срина цялото стълбище на кооперацията. В съседния вход на същия блок живеят други двама наркодилъри - Красимир Стоянов - Мотореца и Веселин Илиев - Месаря. През септември 2001 година нова бомба избухна в малкия блок /само от два входа/, този път пред домовете на Красимир и Веселин. И тримата са част от основните разпространители на наркотици на Кръвта. В началото на месец май тази година в Перник бе разбита престъпна групировка, разигравала незаконен хазарт с футболни мачове. Тогава бе оповестено, че чистата седмична печалба е надхвърляла 25 000 лв. За тартор на групата отново бе сочен Райко Кръвта, който за пореден път остана на свобода.
На 6 юни 2005 г. 35-годишният наркобос бе задържан при акция на РЗ БОП в пернишкото кафе “Елит” заедно Кръстьо Кръстев - Кръстето и Александър Стоянов - Муката заради отправени заплахи към служител на полицията, закопчал двама дилъри от бандата с 300 дози хероин. Тройката отпратила заплахи, както към полицая, така и към семейството му, за да промени той показанията си пред съда и да оневини арестуваните. Дни след ареста приятелки на тримата подадоха жалби във Военна прокуратура. Според документите върху трите бременни жени, които “случайно” са станали свидетелки на ареста, е оказан психически натиск и имало реална опасност да загубят бебетата си. Едната дори направила спонтанен аборт.
Парадоксален е фактът, че срещу Райко Кръвта в прокуратурата с мнение “за съд” са внесени само две дознания - за изготвяне на документи с невярно съдържание и за незаконно притежаване на оръжие и склоняване към лъжесивдетелство. Третото дознание - за нанесена средна телесна повреда, е върнато от прокуратурата в следствието за доразследване.
При екзекуцията в сряда пострада и сержантът от СДВР Николай Цветков, който от осем месеца работел към КАТ в столицата. Според неофициална информация, той е син на служителя от Пътна полиция в Перник Йордан Костов. Младият катаджия е извадил изключителен късмет - куршумът минал през черепа му, без да засегне мозъка. Вчера лекари от института “Пирогов” се събраха на консулт, за да назначат най-вярното лечение. Първоначалната идея бе да се направи спешна операция, но по-късно бе определено друго лечение. Състоянието на младия мъж е тежко, има опасност за живота му. Той ще остане още десетина дни в интензивния сектор на “Пирогов”.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система