Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 16.09.2005 г.
Учебната година тръгна с усмивки и надежди
Учебната година тръгна с усмивки и надежди
Екип на “Съперник”
   По вода им тръгна на пернишките ученици вчерашният първи учебен ден. Независимо от свъсеното време празнично настроение струеше от забързаните към щколата млади хора на Перник. Улиците пъстрееха от букети, смях изпълваше училищните дворове. Има нещо особено в този септемврийски ден. Той винаги е бил празничен за всички - и за малчуганите, и за по-големите ученици, и за родителите, и за всички, които във времето са прекрачвали училищния праг. Защото 15 септември винаги е символизирал стремежа на българина към духовност, към наука, към просвещение. Той е нашият отворен прозорец към познанието. Първият учебен звънец е най-вълнуващ за първокласниците, които престъпвайки за първи път прага на училището, носят в себе си надеждата за по-доброто, за по-значимото, за по-хубавото в живота. Защото те носят надеждата за бъдещето...
Във всичките 20 основни и 11 средно-образователни школа и професионални гимназии в общината вчера прозвучаха звуците на “Мило родино” и бяха вдигнати националните знамена.
МИНИСТЪРЪТ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ МЕГЛЕНА КУНЕВА БЕШЕ ГОСТ НА ХI СОУ “ ЕЛИН ПЕЛИН”.
Там се обучават около 800 ученика от 67 педагози. Школото е най-голямото в квартал Изток. През следващата учебна година неговите възпитаници и учители ще празнуват 40 години от основането му. В периода си на развитие то е било базово към Благоевградският университет. В първия учебен ден 117 първокласници прекрачиха прага на учебното заведение. Те са с 20 повече от миналата година.
Честит 15 септември на всички учители и ученици, каза министър Кунева. Радвам се, че днес мога да кажа, че образованието е приоритет на НДСВ в рамките на този коалиционен мандат и в рамката на нашата парламентарна група. Ние ще направим всичко възможно учениците от година на година да знаят все повече, да са все по-щастливи на 15 септември и това щастие да не ги напуска до 30 юни на следващата учебна година. Меглена Кунева е стар приятел на учениците и учителите на СОУ “Елин Пелин”. Тя им гостува за четвърти път и беше щастлива да поздрави с първия учебен ден своята приятелка, седмокласничката Марина, която беше удостоена с честта да бъде знаменоска на училищния флаг.
Пожелавам на всички ученици, родители и учители да имат повече кураж и търпение, да бъдат по-близко до децата, да им дават възможност да се чустват окрилени и със самочувствие и да им помагат в трудните моменти, каза дирекотрът Емилия Плякова.
Първокладниците, плахи и неуверени, бяха първите, за които удари училищния звънец. Те бяха посрещнати с топла пита и мед, след което влязоха в класните си стаи и седнаха на чиновете. Малчуганите вече бяха част от голямото семейство на ХI СОУ “Елин Пелин”, където ще овладяват тайните на науката и образованието.
Около 390 ученика посрещнаха учителите от ХIII СОУ”Св. Св. Кирил и Методий” в първия учебен ден.
НА “ДОБЪР ЧАС” ИМ ПОЖЕЛА КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПЕРНИК ИНЖ. АНТОАНЕТА ГЕОРГИЕВА
Вчера за малчуганите отвори врати нов компютърен кабинет. Лентата му преряза зам.-кметът на кметство “Изток” инж. Михаил Михайлов. Децата ще могат да се обучават на 10 компютъра в основно ремонтираната зала.
Тази учебна година с оптимизацията на училищната мрежа за сливане, учениците от ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” от Голямо Бучино вече учат в едноименното СОУ в кв. Мошино. Засега те пътуват безплатно до там с обществения транспорт, но директорът на школото Антоанета Славчева увери, че ще направи всичко възможно да им бъде осигурен специален микробус. Поради това, че бучинското училище разполага с добра материална база, там ще останат да се обучават малчугани от предучилищната детска градина.
В ХIII СОУ работят 25 високо-квалифицирани педагози, похвали се г-жа Славчева. В школото е въведено разширено чуждоезиково обучение в някои от паралелките. Английският език се учи още от I клас. Имаме идея да започне обучение по компютърно-информационни технологии в някои от часовете по математика. В школото има полуинтернатна група, която се посещава от децата от I клас, а по желание там могат да си подготвят и малчуганите от II до IV клас. Училището е определено за обучение на деца със здравословни проблеми. През миналата учебна година те са били 4, а тази те ще са повече. Учебното заведение посрещна своите възпитаници ремонтирано. То разполага с обновена библиотека, която ще отвори врати в Деня на родните будители - 1 ноември, разказа директорката Антоанета Славчева.
С НОВА АКТОВА ЗАЛА ПОСРЕЩНА 15 СЕПТЕМВРИ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА И СТРОИТЕЛСТВО “АРХ. ЙОРДАН МИЛАНОВ”.
Вчерашният първи учебен ден започна със среща между учители и родители, което се случва за първи път. През тази учебна година в учебното заведение ще се обучават 700 млади специалисти. 130 е броят на първокурсниците. Приемът е запълнен на 100 процента. Специалностите, които ще се изучават са “Парково строителство”, “Промишлена естетика и дизайн”, “Строителство и архитектура”, “Техник на ел.инсталации” и “Мотаж на строителни съоръжения”. Учениците ще се обучават в 5 паралелки, от които 2 са след 7 клас, а останалите след 8 клас.
Директорът на професионалната гимназия Самуил Шейнин се похвали, че през миналата учебна година средният успех на учениците се е увеличил с 30 стотни и е едно от предпочитаните в региона.
Първият учебен ден започна с презентация на училището и характерните особености на специалностите, която беше направена чрез мултимедия в актовата зала за “зайците”.
Г-н Шейнин каза, че на школото са отпуснати 39 хиляди лева от Правителствената комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи, които ще бъдат изразходвани за ремонт на сервизните помещения и на покрива на актовата зала. През тази година школото ще частва 40-годишнината от създаването си, което ще бъде на празника на училището - 26 октомври.
ПОД ЗВУЦИТЕ НА “МИЛА РОДИНО” И ВНАСЯНЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ФЛАГ ЗАПОЧНА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В СОУ “Д-Р ПЕТЪР БЕРОН”.
87 първокласника вчера прекрачиха за първи път училищния праг. Най-малките са събрани в четири паралелки. Вълнението на малчуганите, изпъстрено с цветни букети, балони и огласено от школския звънец, от песни и стихове, посветени на 15 септември, се допълваше от вълнението на родителите, от радостните и изпълнените с грижовност преподаватели, както и от гълча на каките и батковците, дошли отново след ваканцията в своето училище.
Празникът на около 650 настоящи беронци, които ще се обучават, бе уважен вчера от заместник-кметът Зоя Асенова, заместик-председателят на ОбС Милан Миланов, председателят на комисията по “Образованиеие, култура и вероизповедания” към ОбС Ирена Миткова и председателят на училищното настоятелство Румен Кирилов.
“Скъпи ученици, учители и родители, 15 септември е празник, който ние всички посвещаваме на тържеството на духа и знанието. Празник, който е огласен от смеха на детството и младостта, събрал на едно място всички вас. Уважаеми колеги, пожелавам ви все така дразновенно да работите и пазите моралните устои на учителската професия. Скъпи ученици богатството на едно училище не се измерва с големината на сградата, с броя на кабинетите и компютрите, а с богатството на неговите ученици и техните успехи. СОУ “Д-р Петър Берон” е едно много богато училище. Скъпи първокласници обръщам се към вас, които за първи път ще прекрачите прага на училището. Подайте с вяра и доверие ръка на своите учители, които ще ви поведат по пътя на мъдроста и знанието. Пожелевам ви щастливо детство и успехи в учението, с тези думи се обърна към учениците, учителите и родителите диръкторът на училището Севделина Димитрова.
Скъпи деца, уважаеми колеги и родители, изключително ми е приятно да съм сред вас. Използвам възможноста от мое име и от името на Община Перник да ви поздравя с началото на учебния ден и да ви пожелая здраве, сили и късмет, а на учителите много търпение, пожела заместник -кметът Зоя Асенова.
СОУ “Д-р Петър Берон” е готово за новата учебната година. Красивата сграда ще бъде оформена в края на месец октомври, когато е крайният срок на проекта “Красива България”. В момента е отремонтиран целия покрив и е сменена дограмата. Предстои да се изгради външната ограда, която ще бъде висока и сигурна, за да не може да излизат децата извън двора на училището.
СОУ “Д-р Петър Берон” ще бъде единственото училище в региона, където учениците през тази година ще ходят на училище облечени в униформа. Облеклото е практично и ще може да се носи през пролетта и есента. И през тази година в школото ще продължат безплатните закуски от първи до четвърти клас. Фирмата, която ще снабдява храна е общинското предприятие “Детско и ученическо хранене”.
ГОСТИ НА ТЪРЖЕСТВОТО В ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО И ТУРИЗЪМ
бяха народните представители инж. Ненко Темелков и Татяна Калканова, Областният управител Иван Димитров, главният секретар на МОН Димитър Танев, заместник областният управител Методи Петров и началникът на РИО Ваня Ангелова.
“За пореден път училището посреща един от най-вълнуващите дни в историята на нашия училищен живот, каза директорката на гимназията Антония Карадашкова. 15 септември ни напомня, че нашето училище има над 100- годишна история. През 1903 година то отваря врати, за да прозвучи първият учебен звънец. Мили момчета и момичета помислете колко детски смях и забързани стъпки са запечатили стените на нашето училище, колко поколения са преживяли и болката и гордоста на подрастването им тук в тази сграда. Тя е била нова, модерна и уютна, но годините не прощават на никого и днес ние имаме уникалният шанс да сме свидетели и участници на едно ново раждане на училището. Вярвам, че ние всички ще преживеем радостта от обновлението. Ще бъде трудна годината, но аз знам, че препятствията правят постиженията по-скъпи. Знам още, че в гимназията се събират най-умните и можещи млади хора на Перник. Скъпи ученици честита учебна година, желя ви здраве и късме, пожела още Карадашкова
Много съм щастлива, че имам възможността днес да бъда с вас на 15 септември. Като заместник-председател на Комисията по образование и наука в 40-то Народно събрание искам да ви предам уверенията на колегите си депутати, че ще направим всичко възможно, за да може учебната година да продължи нормално и да няма изненади. Здраве, късмет и успех в учението, пожела на учениците народният представите Татяна Калканова. Пожелания за успешна година, много здраве и късмет пожелаха още областният управител Иван Димитров и главният секретар на МОН Димитър Танев.
Нова учебна година в ПГОТ бе открита с подменен покрив на сградата и с ремонтирани две зали, едната от тях е компютърен кабинет.
НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ РОСИЦА ЯНАКИЕВА И ВрИД КМЕТЪТ НА КМЕТСТВО “ИЗТОК” СНЕЖАНА ВИКТОРОВА, приветстваха учениците от X-то основно училище и СОУ “Климент Охридски” с новата учебна година. Те пожелаха здраве и късмет на школниците и да бъдат упорити.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система