Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 30.08.2005 г.
Жътвата в Радомирско буксува, няма пазар за житното зърно
Рекорден брой пияни шофьори хванаха в акция “Респект”
Жътвата в Радомирско буксува, няма пазар за житното зърно
Любомира ПЕЛОВА
   Радомирско е житницата на региона. Тук по традиция от десетилетия се сеят най-големи площи със зърнени култури, получават се и най-високите добиви.
Когато местните кооперации миналата година хвърляха в земята пшеничените семена, едва ли очакваха, че природата ще им нанесе толкова жесток удар. Напротив, готвеха се за поредният богат урожай.
Над 60 000 декара заеха тази производствена година зърнените култури в общината, според общинския съветник и аграрен специалист проф.Добри Ботев. От тях ечемикът е около 7000 декара, останалите бяха заети с пшеница. На печалбата от зърното разчитаха всички производители от района. Сред тях с най-много посеви по традиция са кооперациите в Жедна, Владимир, Долни Раковец, Дрен. Най-много са пшеничените ниви на “Дрен- 92” - 3200 дка. Стопаните от селото засяха и прибраха и 800 дка ечемик. Толкова пшеница отгледаха и във Владимир. Между 2100 и 2500 дка с жито отгледаха и кооперациите в Жедна и Долни Раковец. В началото на пролетта местните производители чакаха реколта над 300 кг от декар. После дойдоха дъждовете. Според пресмятанията на радомирци от средата на юли до средата на август - времето за активна жътва, “сухите” дни са били не повече от десет. Това, според проф.Ботев, е ударило сериозно добивите. Прибрано е зърното едва от половината посеви. Засега средното бункерно тегло се движи между 270 и 300 дка. Най-високи са добивите в Жедна. Добра е реколтата и в селата Долни Раковец, Дрен, Владимир.
Дъждовете обаче сериозно ще се отразят върху останалата част от реколтата - там, прогнозира проф.Ботев, ще паднат добивите, зърното ще е с по-лошо качество, а това неминуемо ще рефлектира и върху цената.
Радомирските стопани се тревожат и от липсата на пазар за зърното. Досега нито една фирма не е проявила интерес към изкупуването му, твърди общинският съветник проф.Ботев. Да помогнат се ангажирали и от общинската служба “Земеделие” и кметската управа.
Според специалистите, проливните, продължителни дъждове ще се отразят и на средния добив от маслодайния слънчоглед, който вече са наложи като традиционна за общината култура. През минали години тя носеше сериозни приходи на кооперациите от Радомирско.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система