Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 24.06.2005 г.
Пет деца в болница след игра с живак
Мултимедия ще ни информира за изборите утре
Спортното училище награди заслужилите си треньори
Пет деца в болница след игра с живак
Ели СТОИЧКОВА
   Пет деца от две ромски семейства са приети в пернишката болница заради съмнение за отравяне с живак. Отровният химикал е бил разсипан в двора на МБАЛ “Рахила Ангелова” пред входа на бившето заразно отделение, където преди около месец бяха настанени пет ромски фамилии. Хората останаха без жилище, след като блокът, в който живееха на ул. “Брезник”, изгоря до основи.
Антон /3 г./, Цветелин /7 г./ и сестра им Рени /13 г./, както и техните приятелчета - брат и сестра, Надежда /18 г./ и Богдан /16 г/ започнали игра с живачните топчета, разпилени пред входа на бившето отделение. Децата не подозирали, че пипат с ръце силно отровна субстанция. Първа опасността забелязала бабата на Рени, Цветелин и Антон. Баба Вера с ужас разпознала живака в ръцете на внучетата си и веднага извикала охраната на болницата. Гардовете от своя страна се обадили в общинския съвет по Бедствия, аварии и катастрофи, а минути по-късно на мястото пристигнали служители от Дирекция “Гражданска защита”, които обезвредили отровата. Съгласно изискванията живакът бил посипан със сяра, като така се превръща вече в безвреден за човешкия организъм живачен сулфид. По-късно сулфидът е откаран на сметището в Перник, където е бил заровен.
Петимата малчугани са приети в “Детско отделение” на Многопрофилната болница за активно лечение “Рахила Ангелова”. До вчера на обяд не са давали признаци на токсикация. Направени са им всички необходими изследвания и ще останат под наблюдение още 24 часа, каза началникът на отделението д-р Антонова.
Според специалисти разпиленият в двора на болницата живак е бил около 100 грама и е бил размесен със стъкълца. Според живеещите в бившето заразно отделение пет ромски семейства оттам никой през деня не е минавал, не са видели някой да носи или чупи термометри. Те забелязали обаче служители на “Комуналстрой” да изсипват контейнерите тип “Бобър” по обяд. Една от версиите е, че течният метал е изпаднал или от контейнера, или от натоварените боклуци на камиона. Това е вторият случай на разсипване на живак в района на здравното заведение само за седмица. Засега все още не е ясно откъде е дошла отровната субстанция.
Първият инцидент е регистриран на 16 юни към 11 часа на ул. “Бяла Слатина”. Мястото е при светофарите до болницата. Служители на фирма “Комуналстрой” изсипвали в камиона боклука от контейнери, тип “Бобър”. При натиска на механизма на специализираното возило се счупил стъклен съд, от който се изсипали около 2 килограма живак. Течният метал залял камиона и уличното платно. Служителите по чистотата веднага се обадили в “Гражданска защита”. Специалисти от Дирекцията в продължение на два дни обезвреждали терена. При първия инцидент няма пострадали хора. Вчера ромите са подали жалба в полицията с настояване да се изясни откъде идва живакът.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система