Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 14.02.2005 г.
Общинският съвет гласува бюджет 2005 на Перник
НДСВ ще разчита на младите за изборите
Кметството в Радомир остана без печат
Перничани празнуват в Испания Трифон Зарезан
Общинският съвет гласува бюджет 2005 на Перник
Юлия КУЛИНСКА
   С 38 гласа за и 1 въздържал се общинските съветници приеха сборния отчет за касовото изпълнение на бюджета за 2004 година и бюджета на Община Перник за 2005 година на заседание на местният минипарламент, състояло се в края на миналата седмица. По 15 точки от дневния ред дискутираха пернишките избраници.
На тази сесия нямаше традиционите питания към кмета на Община Перник. Общинските съветници преминаха към дискусия по втора точка, отнасяща се до касовото изпълнение на бюджет 2004 година и гласуване на финонсовия план на Общината за 2005 година. Градоначалникът инж. Антоанета Георгиева направи обстоен отчет на изпълнението на приходите и разходите през изминалата година. Тя подчерта, че в отчета са намерили отражение не само приоритетите, но и реалното състояние на Община Перник през 2004 година. Тя подчерта, че парите не са били достатъчни за изпълнение на набелязаните приоритети. Дефицитът е представлявал 50 на сто от целия бюджет. Но независимо от трудностите Общината е успяла да разплати задълженията си през 2003 и 2004 година. Кметствата, без кв Изток и кв. Църква, ще влезат в новата година със 100 на сто разплатени задължения. Община Перник е с разплатени сметки за топлоенергия, ток, вода, строителни работи и детски храни. Кметът подчерта, че днес спокойно може да бъде отчетена финансова стабилизация на общината, тъй като дифицитът е намалял от 12 млн. на около 6 млн. лева. Общо държавните приходи за 2004 година при план 13 925 866 лева е отчетено изпълнение от 13 809 347 лева. Общо приходите от общински дейности при план 22 801 303 са изпълнени 23 318 086 лева или общите преходи при план на бюджета за 2004 година 36 727 169 лева са реализирани - 36 262 510 лева.
За първи път чрез мултимедиен продукт бяха представени параметрите на бюджет 2005 година. Кметът инж. Антоанета Георгиева подчерта при представянето му, че тази година ще бъде по-спокойна за общината. Тазгодишният финансов план се отличава с по-реалистична приходна част. Той отразява, както взамоотнешнията си с централизирания бюджет, така и с общинските приходи. През тази година ние ще започнем подготовката Община Перник да стане конкурентна с Европа през 2007 година, подчерта инж. Георгиева. 11 166 133 лева включва държавната субсидия за 2005 година, а общинските приходи са планувани в размер на 11 707 521 лева или общо приходите по бюджета за тази година са 22 876 654 лева. Разходите, планирани във финансовия общински план са в размер на 11 166 133 за държавни дейности и 11 707 521 лева за общински дейности.
Кметската управа не оповестява по какви програми и проекти се работи и ще работи и тази година, каза инж. Ненко Темелков от групата на БСП. Постоянна практика стана от този кметски екип да се харчат общински средства по приглушен, затъмнен и непрозрачен начин. Какви обществени поръчки се реализират става ясно чак след тяхното приключване. Твърди се, че общинският съвет пречи на кмета. Досега не сме спряли нито една докладна записка на градоначалника. Смятам, че не само не му пречим, но и му помагаме. БСП иска да сподели отговорностите на управлението, но Общинският съвет трябва да носи своите си отговорности, а кметът - своите. Но мениджърският подход от кметския екип е абсолютно забравен и това не е добре за перничани, уточни инж. Темелков.
Не бива да подценяваме усилията на кмета и неговия екип при изпълнението на бюджета за 2004 година, каза ръководителят на групата съветници “ПОП-Нова левица” инж. Юрий Драганов. На нас ни допадат усилията да се привличат инвеститори. Усилията ни трябва да бъдат насочени през тази година за готовност за усвояване на парите от предприсъединителните и структурните фондове. Ние настояваме за една по-усилена работа за подобряване на качеството на услугите на населението. Трябва да съсредоточим вниманието си за благоустрояването на града и да обърнем сериозно внимание на програмите за енергийна ефективност. Това е наложитлено да стане най-вече в учебните заведения, обясни инж. Драганов.
Петьо Фетфов от Демократическата партия каза, че достойнство на сегашното общинско ръководство е, че не увеличи дефицита, а и успя да го намали. Той подчерта, че бюджет 2005 е реалистичен и приветства философията на споделената отговорност, която дава повече права на второстепенните разпоредители да разходват парите си, както намерят за добре.
Приемам отношението на опозицията като политическо поведение и в това няма нищо лошо, отговори кметът инж. Георгиева. Тя подчерта, че управлението не трябва да бъде само миниджърско, но и грамотно със спазването на законите.
Пет допълнителни точки към бюджета за тази година гласуваха общинските съветници. Да бъдат отпуснати до 5 хил. лева за издръжка на пенсионите клубове, до 50 хил. лева за ремонт на МБАЛ “Рахила Ангелова”, по 20 хиляди лева за ремонт на тротоарите в Мещица и Рударци, по 10 хиляди лева за ремонти на улици в Голямо Бучино, Ярджиловци, Радина Чешма и 2 улици в Перник.
По трета точка от дневният ред кметът инж. Антоанета Георгиева направи финансов отчет за разходването на допълнителните средства от републиканския бюджет за 2004 година за Община Перник по ПМС 328 в размер на 7 257 671 лева. Отчетът беше по искане на 15 общински съветници и на РКС на КНСБ. Пернишките избраници гласуваха да им бъде предаставена писмена подробна справка за разходваните средства по суми, получатели и обекти.
Общинските съветници гласуваха откриването на три отчуждителни производства за улици в Дивотино и кв. Бела вода. Те взеха решение за извършване на обезщетение с апартаменти на собственици, засегнати от изградения пътен надлез в гр. Батановци. По 9 точка от дневния ред местния минипарламент даде съгласието си за прекратяване на съсобственост на недвижим имот, общинска собственост с “Родина-91” АД. Общинските съветници гласуваха замяна на недвижим имот и приеха оценки на 6 недвижима имота - общинска собственост в Рударци, Кладница, Студена и Боснек. Те гласуваха и изменение на общия градоустройствен план и подробен устройствен план на кв. Изток. Още три докладни записки бяха приети от Общинския съвет - утвърждаването на главния канализационен колектор като приоритетен обект за тази година, изграждането на канализация в с. Кладница и кв. Калкас.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система