Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.12.2004 г.
А. Георгиева:Болката за театъра трябва да обедини перничани
Първанов помага за спасението на театъра
Коледно тържество направиха децата на ОДЗ “Миньорче”
Разбиха депо за крадени коли
А. Георгиева:Болката за театъра трябва да обедини перничани
Юлия КУЛИНСКА
   Пожарът в Общинския комплекс “Дворец на културата” е най-тъжното нещо, което можеше да се случи в навечерието на Коледните празници в нашия град, каза на пресконференция вчера кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева. Искам да благодаря на служителите на Пожарната, които със своя професионализъм и бързи действия предотвратиха разпространението на пожара и го локализираха във възможно най-тесни граници. Перничани трябва да се гордеят, че нашата пожарна реагира толкова бързо, професионално и адекватно, защото те спасиха Двореца на културата. В акцията се включиха и пожарникари от София и от “Стомана”, на които също благодаря за действията, както и на “Комуналстрой”, които участваха с 6 водоноски в погасяването на пожара, каза г-жа Георгиева.
В събота и неделя бяха извършени огледи от следствените служби. Все още няма окончателно становище за причината за пожара. Коментират се различни версии, но все още се работи по тях и вероятно огледите ще продължат, тъй като в помещенията под сцената все още има много вода и трябва тя да се оттече. Искрено се надявам огънят да не е предизвикан умишлено, защото не мога да си представя как човек може да посегне на тази ценност. От вчера сутринта вече има направен план за действие относно възстановителните дейности в Двореца на културата. Първата ни задача е да възстановим електроенергията и топлодаването в сградата, което вероятно ще стане днес. Засегната е само театралната зала в големия салон. Добре е, че няма нанесени щети на библиотеката, на художествените галерии и на депата за картини, както и на останалите зали в Двореца на културата. Започва и разчистването на сцената и изграждането на временен покрив над опожарената сцена. Следващата ни стъпка ще бъде назначаване на комисия, назначена със заповед, включваща специалисти, която ще направи оглед на помещенията, на нанесените щети и ще ги остойности. След това Община Перник ще кандидатства пред Правителствената комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. Очаква, че държавата няма да остане безучастна към трагедията, която сполетя перничани и ще подпомогне финансово възстановяването на сградата. Средствата обаче едва ли ще бъдат достатъчни, за да може да бъдат възстановени всички щети, затова ние взехме решение да обявим сметката на Община Перник за дарители. Всички онези, които желаят да помогнат в този кризисен момент може да го направят чрез банковите сметки. Тези дарения от набирателната сметка на Общината ще бъдат осчетоводявани на специален ред, така, че нито един лев няма да бъде отклонен за други дейности. Дарителите могат да бъдат спокойни за това. Дарения могат да бъдат внасяни и направо в касата на Община Перник за всички, които искат да дарят по-малки суми и това би ги облекчило, тъй като ще си спестят сумите за банков превод. След като станат ясни точните щети и ремонтно-възстановителни дейности, които е необходимо да бъдат извършени, всички фирми, които могат да предлагат своите услуги - доставка на материали, извършване на дейности като дарение, ще могат да се включат в тази дейност.
Запазена е част от декорите на театъра. По първоначални огледи постановката “Гераците” можа да бъде играна с част от тях. Ние ще се опитаме, след като обезопасим сградата, да предоставим за по-малки постановки сцената на малкия салон, където сега е конферентната зала, което ще стане в един кратък период от време и така ще помогнем на театъра да изнесе своите представления. Ще им предоставим и залата в Младежкия дом в кв. Мошино, която е обезопасена и може да бъде използвана. За съжаление пернишкият театър няма да има скоро свой дом. Като казвам това имам предвид, че сигурно няма да стане през този театрален сезон. Надявам се, че ако обединим всички перничани усилията си можем да възстановим залата във възможно най-кратки срокове и да предоставим една съвременна театрална сцена на театъра в Перник, уточни кметът Антоанета Георгиева.
През нощта на пожара в петък срещу събота и “Гражданска защита” действа изключително адекватно и нейни представители бяха през цялата нощ на мястото на събитието. С нас беше директорът и административният директор на Двореца на културата, част от кметския екип също беше там, ръководството и част от техническия персонал на театъра, но пред тази стихия човешкият ресурс, като изключим пожарникарите, оставаме ням свидетел на всичко, което се случва. Надявам се, перничани да бъдат съпричастни към това предизвикателство на съдбата и ще имаме отново своя сцена. Община Перник ще дава отчет за всяка стотинка, която ще се събере от дарителските акции. Самият театър има интересни идеи за това как и театралната общност в България да помогне за събиране на средства - чрез благотворителни представления, чрез включване на хора с авторитет по отношение на набирането на допълнителни средства и други инициативи. Община Перник като административно ръководство няма да остане сама в битката си за възстановяване на най-хубавия дом на културата в Перник. От цялото си сърце се обръщам към всички перничани - нека вдигнем отново нашия театрален дом, защото храмът на Мелпомена е на всички ни и ние имаме нужда от него, призова кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система