Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.10.2004 г.
Празнично настроение заля Перник в Деня на града
Празнично настроение заля Перник в Деня на града
Юлия КУЛИНСКА
   С тържествена света литургия, отслужена в православния храм “Св. Иван Рилски”, започна Денят на Перник. На нея миряни запалиха свещици за здраве. Заедно с тях бяха областният управител Димитър Колев и кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева. На 19 октомври църквата отбелязва своя патронен празник. Храмът е построен през 1919 година по инициатива на тогавашния директор на Мини Перник Иван Симеонов, а е осветен на 19 октомври 1920 година от владиката Варлаам. През 1930 година Управителният съвет на Баба Мина взима решение св. Иван Рилски да бъде тачен и като покровител на миньорите и на Перник. Причина за това е едно сведение от неговото житие, според което голяма част от живота си св. Иван Рилски е прекарал в пост и молитви в издълбана в скалите пещера, разположена в местността “Кървавото”. Храмът “Св.Иван Рилски” е изографисан от големите български художници Дечко Узунов, Никола Маринов и Александър Поплилов. Над входната врата се намира единственото изображение на светеца, изработено от цветна мозайка.
С ОЩЕ ПЕТИМА СЕ УВЕЛИЧИХА ПОЧЕТНИТЕ ГРАЖДАНИ НА ПЕРНИК.
Със звуците на българския химн и на Одата на радостта започна своята работа тържествената сесия на местния минипарламент. Гости на заседанието бяха депутатите Явор Милушев, Теодора Дренска, Димитър Дойчинов и Румен Петков, почетният гражданин на Перник- легендарният Боян Радев, както и кметове на общини от Пернишка област, лидери на политически партии и на граждански сдружения. Тук бяха зам. кметът на Електростал, Русия Сергей Сачов, кметът на гр.Овар, Португалия Арналдо Френса, секретарят на ОбС на гр. Ружае, Черна гора, Омер Манджукис, кметът на Нилюфер, Турция Мустафа Бузбей, зам. секретарят на ОбС на гр. Люблин, Полша Кемал Зенчук, които са побратимени градове с Перник. На тържествената сесия присъстваха и съпругата и дъщерята на художника Любен Гайдаров. Общинските съветници гласуваха скулптора проф. Емил Попов, сценографа Стоян Чифлички-Танани, легендарния баскетболен треньор Георги Чомаков, писателя Дамян Бегунов и хирурга д-р Русалин Арнаудов да бъдат обявени за почетни граждани на Перник. Първите четирима бяха избрани с абсолютно болшинство от 41 гласа, а за д-р Арнаудов гласуваха само съветниците от ляво, но с 21 гласа той също получи титлата. На петимата почетни граждани на Перник председателят инж. Ненко Темелков връчи задължителните атрибути на званието - лента, почетен знак и грамота.
ГРАДСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ДА НОСИ ИМЕТО НА ЛЮБЕН ГАЙДАРОВ
гласуваха пернишките избраници на тържествената сесия.
Отговорността на всички нас, които сме се събрали в тази зала е отговорността да поведем Перник в бъдещето такъв, какъвто са ни го завещали нашите деди-свободолюбив, независим, смел, отговорен, справедлив, прощаващ, усмихващ се, тържествен, защото това е Нашият Перник! Този град, тази люлка, в която има място за още много битки, за още много сълзи, но най-много за още много усмивки... Честит празник! Пожелавам на всички перничани и на тези, които днес празнуват с нас, да се чувстват уютно в родния ни дом и да отнесат частичка обич от Перник, каза в приветствието си кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева.
С много цветя, целувки и усмивки перничани посрещнаха президента на Република България Георги Първанов. Той се срещна с пернишките депутати, с областния управител Димитър Колев, с председателя на ОбС инж. Ненко Темелков и с кмета на Община Перник инж. Антоанета Георгиева.
На тази среща коментирахме възможността с общи усилия да помогнем в намирането на стратегически инвеститори, защото трябва да признаем, че предимствата на Перник за тях не са добре познати и има още много какво да се направи за рекламата на нашия град, каза президентът Първанов. Говорихме за проблеми на културния живот, за болезнените проблеми, свързани с престъпността и с насилието сред децата по повод на случилото се наскоро тук убийство. Перник е община, която има сериозни финансови проблеми. С усилията на всички институции трябва да се намери решение и изход на проблема. Това може да стане със заделяне на ресурс, както от сегашния бюджетен излишък, така и от бюджета за следващата година, допълни държавният глава.
След това гостите и домакините се отправиха към площада, където
ПОД ЗВУЦИТЕ НА “МИЛА РОДИНО” БЯХА ВДИГНАТИ НАЦИОНАЛНИЯТ ФЛАГ И ЗНАМЕТО НА ПЕРНИК.
С приветствени слова към перничани се обърна кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева. Тя честити празника на всички присъстващи и им пожела много настроение, усмивки, отворени сърца и вяра в бъдещето, за да пребъде Перник през вековете!
Аз съм живо потвърждение на думите на г-жа Антоанета Георгиева, за това, че перничанинът, където и да ходи, винаги се връща в родния град и винаги ще го правя с удоволствие, така, както го правя сега, каза в емоционалното си слово президентът Георги Първанов. Радвам се, че мога да бъда заедно с вас на този красив празник-по-многолюден, по-силен, по-въодушевен от всякога. Това е един ден, в който ние тачим Свети Иван Рилски- защитникът на миньорите, покровителят на Перник и закрилник на всички българи. Нашият празник е двоен, защото
ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА НИЕ ОТБЕЛЯЗВАМЕ 75 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ПЕРНИК ЗА ГРАД.
Тези години са само един миг от хилядолетната му история. История, за която са съхранени безброй спомени, изключителни находки от римско, тракийско, славянско време. В тази история има много неща, които ни правят горди. Има много първи неща, които са се случили тук- първата българска електроцентрала, първото българско улично осветление, първото произведено стъкло, първата брикетна фабрика, първия машиностроителен и първия металургичен завод, подчерта държавният глава.
Президентът Георги Първанов, домакините и гостите се отправиха към Двореца на културата, за да извършат ритуала по именуването на Градската художествана галерия на името на доайена на пернишките художници бай Любен Гайдаров. В присъствието на съпругата и дъщерята на талантливия майстор на четката, българският президент обяви, че изложбената зала вече се казва ГХГ”Любен Гайдаров”.
“Перник в Европа и Европа в Перник” беше темата на провелата се в ранния вчерашен следобед конференция. Тя беше ръководена от зам. кмета на Община Перник Зоя Асенова. Кметът инж. Антоанета Георгиева привества участниците във форума като подчерта, че различията между държавите и хората изчезват, когато започнат да си говорят по между си.
В работата на конференцията взеха участие бивши кметове на Перник, чуждестранните гости от побратимените ни градове, представители на младежкия парламент и на бизнеса.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система