Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 29.12.2003 г.
Синдикатите в “Стомана Индъстри” отчитат успешен КТД
Българската Коледа
Р.Янакиева намали на 3000 лв. и публично извинение
Синдикатите в “Стомана Индъстри” отчитат успешен КТД
Вера ЙОРДАНОВА
   На 22 декември, след едномесечни преговори синдикати и работодател в “Стомана Индъстри” подписаха новия Колективен трудов договор, за който “Съперник” информира читателите. Под новия договор поставиха подписите си председателите на синдикалните организации в дружеството на КНСБ, КТ”Подкрепа” и “Промяна”. И трите синдиката бяха категорични, че новият КТД е по-добър от предшестващия.
Неделчо КАЛЕВ - председател на синдикалната организация на КНСБ:
Вече втори КТД подписваме в условията на собственост на дружеството от “Стомана Индъстри”. За нас, синдикатите, това е важно събитие, изхождайки от факта, че Колективният трудов договор определя основните репери във взаимоотношенията между работодател и синдикати в едно предприятие. Не мога обаче да не отбележа един много съществен факт в хода на преговорите, че и трите синдиката действаха като монолитен колектив от експерти и специалисти, чиято основна задача е не само запазването, но и повишаване на социалния статус на работещите в дружеството. В диалога с работодателя се търсеше полезното и градивното в отношенията помежу ни, с оглед нарастването на доходите в условията на новата мотивация на работещите в “Стомана Индъстри”. Показател за диалогичността в преговорите по новия КТД е краткият срок, за който те бяха финализирани. Най-важното е, че “Стомана Индъстри” навлиза в 2004 година с подписан Колективен трудов договор - останалото е въпрос на допълнителни разговори.
Георги ГЕРГИНОВ - председател на синдикалната организация на “Промяна”:
По време на преговорите по новия КТД трите синдиката подписахме общо споразумение за единодействие. Може би този факт, а и добронамереността от страна на работодателя, спомогнаха преговорите да бъдат конструктивни и мисля, че крайният резултат от това е много добър. Подписахме един балансиран КТД с по-дълъг период на действие, което дава сигурност на работещите в дружеството и ги мотивира да работят още по-добре за в бъдеще.
Петър АМЕРИКАНОВ - председател на синдикалната организация на КТ”Подкрепа”:
Новият Колективен трудов договор е успех за синдикатите, защото той гарантира увеличаване на доходите на работещите в дружеството.
Любомир ЖОТЕВ - председател на СРС”Подкрепа”
Подписаният от трите синдиката КТД е рамката на възможностите на работодателя в ситуацията, в която се намира в момента дружеството на този етап от развитието си. От тази рамка може да се върви само по посока повишаване на благосъстоянието на работещите в дружеството. Преговорите по този договор показаха, че когато има конструктивен тон и аргументите са убедителни, а не се разчита само на емоцията и удари по масата, двете страни може да се договорят. Тези преговори показаха още, че синдикализмът днес е далеч от популизма и емоциите, на които бе подвластен преди време. В този КТД трите синдиката защитиха достойно интересите на работещите в “Стомана Индъстри”.
В заключение Томчо Томов - мениджър “Човешки ресурси” в представителството на “Виохалко” за България обобщи, че в този Колективен трудов договор е постигнат баланса на интересите от двете страни. В него няма победители и победени, защото и двете страни в процеса на преговорите са били обединени от една обща цел - просперитета на фирмата, защото той е гаранция за подобряването на благосъстоянието на работещите в дружеството. “За синдикатите е ясно вече, че паралелно с инвестициите в производството, мениджмънтът акцентува вече на човешкия потенциал, който е много важен фактор за развитието на една фирма. Затова отсега нататък в него ще се инвестира много”.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система