Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 07.07.2003 г.
Общината осъди държавата за 37 млн. лева
Награди и нови пагони за празника на МВР
“Подкрепа” обвини шефката на пощата в еднолично управление
Общината осъди държавата за 37 млн. лева
Ефтика ГЕОРГИЕВА
   Пернишкият Окръжен съд призна за безспорно, че и трите терена, посочени в исковата молба на Община Перник са публична общинска собственост. Съдът реши, че общината е собственик на следните недвижими имоти: терен с площ от 240000 кв.м. в района на “Максим табан”, Брикетната фабрика и блатата около “Шамака”, терен с площ от 1453160 кв.м., намиращ се в котловините на бившите рудници “7 септември” и “Христо Ботев” и терен от 975000 кв.м. в района на бившия рудник “Христо Ботев”.
Държавата трябва да предаде на Община Перник владението върху тези три имота, както и да премахне технологичните отпадъци от бившата й миннодобивна промишленост върху тях.
Държавата е осъдена да заплати обезщетение за пропуснатите й ползи от тези имоти на обща стойност 37 135 731 лв., заедно със законната лихва, считано от 10.07.2001 год.
Разноските по делото на общината - 318 лв. - също трябва да се заплатят от държавата, е решението на съдът. То може да се обжалва пред САС в 14-дневен срок от получаването на съобщението.
Община Перник спечели дело - 761 от 2001 год. за имоти - терени, които в миналото са били обекти на миннодобивната промшленост на държавата и които са изчерпани като такива. Същите имоти с акт на Министерския съвет - РМС - 331/ 15.08.1972 год. са преотстъпени безвъзмездно от държавата на тогавашния ГНС - гр. Перник / с правоприемник общината/ за изграждане на зелени площи. И след като става въпрос за имоти, предназначени за трайно задоволяване на потребности от обществено значение - зелени площи - съгласно чл.3 ал.2 т.2 от ЗОС - в случая става въпрос за имоти публична общинска собственост, аргументира се съдът. От страна на държавата не е сторено нищо, за да бъдат освободени процесните терени от технологичните отпадъци на миннодобивната промшленост и те са превърнати в складове за отпадъци. Държейки тези отпадъци, без да има някаква договореност за това със собственика на терените - общината - ответната страна и пречи да си упражнява правото на собственост. Общината е лишена от възможността пълноценно да стопанисва имотите си и да извлича съответните облаги от тях. Окръжният съд счита, че за от 16.03.1999 г. до края на процесния период - предявяването на иска на 10.07.2001 г. държавата следва да бъде осъдена да заплати на общината обезщетение за пропуснатите й ползи за всеки един от имотите.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система