Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 02.02.2011 г.
Завишени стойности на серен диоксид във въздуха над Перник
Мъж почина от измръзване
Подслушването невъзможно
апропо
Започна електронното преброяване на населението и в пернишко
Пернишките фенове няма да видят «Миньор» на живо
Завишени стойности на серен диоксид във въздуха над Перник
Силвия ГРИГОРОВА
   

От РИОСВ не посочват категорично източника на замърсяването

Първата завишена стойност на серен диоксид под алармения праг, който е 500 мкг/ куб.м е регистрирала Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник. Това информираха от ръководството на РИОСВ. В изпълнение на Инструкция за информиране на населението при превишаване на установените алармени прагове за нивата на серен диоксид, азотен диоксид и озон, РИОСВ-Перник е уведомила всички институции, а чрез медиите и населението в община Перник. От еко инспекцията поясниха, че превишенията са регистрирани на 01.02.2011г., от 07:00 до 09:00 часа, като най-високата средночасова стойност: 786,82 мкг/куб.м е регистрирана в 08.00 ч.
Чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания в 12.00 ч. на 01.02.2011г. е констатирано преустановяване на замърсяването в пункт АИС “Шахтьор” /автоматична измервателна система/ е регистрирана стойност 391,46 мкг/куб.м. На въпрос на „Съперник”- може ли да се каже със сигурност кой е източникът на завишените норми на сериен диоксид, директорът на РИОСВ- Пламен Ангелов отговори:”Данните са взети от автоматичната ни система, която се намира на „Шахтьор”. Вероятните причини за завишените концентрации на серен диоксид са: ТЕЦ „Република”, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор, съчетано с неблагоприятните метеорологични условия- безветрие, мъгла. За да уточним източника на завишените норми на сериен диоксид още вчера изпратихме подвижната лаборатория в ТЕЦ”Република”, за да изследва стойностите на серен диоксид там. Едва след това ще можем да определим причината за повишените стойности”. Директорът на РИОСВ-Перник поясни, че инспекцията е дала предписание на „Топлофикация Перник” за намаляване на производствените мощности на централата. С оглед на това от еко инспекцията уверяват, че отпада необходимостта от предприемане на специални предпазни мерки от чувствителните групи на населението: деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.
Специалистите от РИОСВ поясниха, че при кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.
РИОСВ-Перник препоръчва рисковите групи да не напускат жилищните или работните помещения като затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито.
В 16.00ч автоматичната станция, намираща се в района на "Шахтьор", е регистрирала стойност на серен диоксид 356.896 мкг/куб.м, което е в рамките на нормалното. Според Пламен Ангелов, много е вероятно привечер, с падането на мъглата и температурите, отново стойностите на серен диоксид да се повишат. Затова рисковите групи, за които стана въпрос, трябва да вземат необходимите мерки, за да избегнат евентуални усложнения.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система