Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 22.10.2010 г.
Отменят бързите дела с леки присъди за убийство
Въпрос на избор!
апропо
Срещу 4 милиона обновиха алтернативен път в Пернишко
Цветята на Перник омаяха публиката на празничния концерт
Пернишките шахматисти бият на зонален турнир
Отменят бързите дела с леки присъди за убийство
Любомира ПЕЛОВА
   
Каузата, тръгнала от Перник, победи

Справедливата кауза за отмяна на възможността за леки присъди при тежки престъпления каквото е убийството, победи. Тя тръгна от Перник – стотици жители на областния град събраха подписка срещу съкратеното съдебено следствие за отнет живот, която внесоха в парламента чрез народните представители Ангел Найденов и Владислав Димитров. Гражданите бяха мотивирани за инициативата след присъдата на серийния убиец Станислав Ангелов – Сиси, възползвал се от вратичката в нормативната уредба. Той призна три жестоки убийства, но при съкратената процедура получи доживотна присъда с право на обжалване.
Сега Народното събрание отмени съкратеното съдебно следствие за убийство и нанасяне на тежка телесна повреда, при което се издава присъда под предвидения в закона минимум.
Предложението за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс за отпадане на съкратените съдебни дела за тези тежки престъпления дойде от Любен Корнезов от Коалиция за България и бе прието със 149 гласа "за" и само един въздържал се.
"Аз съм против съкратеното производство, което тази възможност за намаляване на присъдата не е обществено оправдана за убийците, за тежките телесни повреди, осакатили жертвата за цял живот, за престъпления извършени в пияно състояние и т.н.", заяви по време на дебатите преди гласуването Корнезов, цитиран от "Фокус"
Той припомни, че това Народно събрание отмени този текст от закона, който преди предвиждаше да няма съкратен процес за извършителите на убийство или тежка телесна повреда. Социалистът призова сега тази грешка да се поправи.
"Подкрепете този законопроект, за да измием срама от челото си", призова колегите си Корнезов.
Възможността за бързи дела с ниски присъди за убийци предизвика множество протести на роднини и приятели на жертвите през последните месеци. Най-активни бяха близките на убити студенти.
Депутатите приеха на първо четене и промени в НПК, с които се определят процесуалните правила за създаване на специализираните наказателни съдилища. Вчера създаването на станалия по известен като съд "Антимафия" бе узаконено с промени в Закона за съдебната власт. Днес за проекта за изменение, внесен от Искра Фидосова от ГЕРБ, гласуваха 100 народни представители, "против" бяха 53, а трима се въздържаха.
По време на обсъждането идеята срещна отпор от БСП.
"ГЕРБ създава свой съд за разправа с политическите си опоненти", заяви отново Любен Корнезов. Той бе категоричен, че мнозинството иска да създаде не специализиран, а извънреден, политически съд.
"Този съд ще бъде не правораздавателен орган, един пешкир, където политици ще си бършат ръцете. Този съд ще бъде елемент на една създаваща се полицейска държава. Провалът на ГЕРБ в икономическата политика води до хляб и зрелище. Този съд ще бъде всъщност едно зрелище, а не съд", добави червеният депутат.
По думите му извънредният съд де факто ще бъде едно подразделение на МВР. "МВР ще си има съд, при тази полегнала прокуратура. Нека да кажем баста на този НПК. Да кажем баста на полицейската държава", каза още той и се обърна към депутатите от ГЕРБ: "Разберете, след време ще се срамувате от този законопроект, защото той като бумеранг може да се върне върху вашите глави".
Междувременно парламентът отхвърли предложението членовете на Висшия съдебен съвет да имат по право на достъп до класифицираната информация. Промяната в закона бе предложена от Христо Бисеров от ДПС. В проекта за промяна е записано, че допуск се дава в кръга на тяхната компетентност.


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система