Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 16.10.2009 г.
Навлизаме в сезона на зачестили пътно-транспортни инциденти
"Миньор" приема "Локомотив"/Сф/ в понеделник без контузени и наказани
Приютът за безпризорни деца става Център за настаняване от семеен тип
Младежкото обединение е силата на БСП
Данчо Секирата и двамата лихвари с постоянна мярка за неотклонение
Навлизаме в сезона на зачестили пътно-транспортни инциденти
Любомира ПЕЛОВА
   От КАТ припомнят някои основни правила за безопасно шофиране
С настъпването на есенно-зимния сезон зачестяват тежките пътнотранспортни произшествия. Причините са много, но основната си остава несъобразена скорост с пътните условия. За пътния травматизъм допринасят неизправността на автомобилите, в това число спирачна система, светлини, миещи устройства на стъклата. С намаляване на светлата част на денонощието нараства опасността да пострадат пешеходци, движещи се по пътното платно, пресичащи безразборно уличната мрежа. Особено застрашени са хората с тъмни дрехи, които трудно се забелязват в тъмницата.
Изключително важно е да бъдат сменени летните със зимни гуми. При първото обледяване или мокра и хлъзгава настилка се стига до тежки пътни инциденти. След по-малко от две седмици ще стартира акция на полицията “Светлина”, когато ще се наблегне на изключително важните за сезона светлинни системи на автомобилите. Практиката показва, че значителна част от произшествията в тъмната част стават от неизправни светлини. Затова от ОД на МВР припомнят някои правила за безопасно движение през есенно-зимния период, които водачите на МПС не бива да заравят.
Първото касае пълната изправност на автомобила.
Не пестете нито време, нито средства, за да приведете осветителната му система в пълна изправност. Изгоряла крушка на стоп, мигач, габаритна светлина или особено на ляв фар, създават голяма опасност от злополука. Ако фаровете не са регулирани и СВЕТЯТ НИСКО, те осветяват платното на по-късо разстояние – това многократно увеличава риска да не забележите навреме и да блъснете пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация. Погрижете се да си осигурите подходящи /по възможност зимни/ гуми с добър грайфер, да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките – крайно важни за видимостта отпред, да си осигурите вериги против боксуване, които трябва да бъдат в багажника от началото до края на зимата, да проверите изправността на отоплението.
Шофирайте със скорост, която позволява в случай на нужда да спрете в зоната на видимостта. Само тогава ще сте осигурили максимално възможната безопасност при намалена видимост.
Намалете скоростта при преминаване над подлез, защото дори да е осветен, винаги би трябвало да очаквате, че над него, по платното, ще се опита да пресече пешеходец – най-често възрастен.
Покрай спирките на обществения транспорт карайте бавно и предпазливо, защото те са местата с концентрация на злополуки с пешеходци.
При наводнено платно намалете значително скоростта, защото има опасност от т.н.аквапланинг- автомобилът става неуправляем, носейки се като водни ски върху водния клин между асфалта и гумите.
Увеличете дистанцията двойно и не използвайте рязко спирачките. Бъдете в очакване за наличие на трудно забележим пешеходец на платното пред автомобила.
Не се движете с опасна скорост в тъмната зона. Когато превключвате от дълги на къси светлини, преди разминаване с насрещен автомобил, намалявайте непременно скоростта до такива граници, че да можете да спрете в случай, че пред колата ви излезе препятствие – превозно средство или човек. Не превключвайте на къси светлини твърде отдалече.
Добре е да прогнозирате попадането в коварни хлъзгави участъци.
В късна есен сутрин много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може да попаднете изведнъж в гъста мъгла. Знайте, че при общо сух път настилката на мостовете е възможно да бъде покрита с тънък слой лед, който е трудно забележим. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от протежението на пътя и поради специфичните въздушни течения. Бъдете особено предпазливи в пътните участъци на северните склонове. Ако попаднете върху лед правилно и безопасно е да запазите самообладание и постепенно и плавно да намалите скоростта с помощта на двигателя при включена предавка.
При управление на автомобила по хлъзгава настилка, при застигане на пешеходец или дете, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, достатъчно навреме плавно намалете скоростта, защото всеки момент те биха могли да се подхлъзнат и попаднат пред автомобила.
Още при първия сняг децата ще пожелаят веднага да излязат и да се пързалят навън. Придружете ги и се постарайте това да стане по-далече от движещи се автомобили. Когато шофирате, прогнозирайте откъде на платното могат да се появят увлечени в зимните игри деца. Забележете ли ги, незабавно намалете скоростта до такава степен, че да избегнете всякакъв риск.
При прогноза за влошаване на времето и обилен снеговалеж най-добре е да не потегляте на път. Ако обаче това е неизежно, погрижете се резервоарът да е пълен, а вскички в колата да са осигурени с топли дрехи и храна.
Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение, изчакайте на място, докато движението се нормализира. Изпълнявайте указанията на пътните полицаи и служителите от пътните служби и не навлизайте в участъци при ясен знак, че това не е разрешено.
Преди всяко зимно пътуване се осведомявайте предварително за прогнозата за времето и следете информацията за пътната обстановка по радиостанциите и телевизията.
Пътните полицаи препоръчват още да не се отлага подготовката за пътувания при зимни условия. Не е лошо да се помни, че през последните години първият сняг пада още през първата половина на ноември.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система