Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 15.09.2009 г.
Машинистът, убил стрелочник по невнимание, пак пред Темида
Бойко Борисов почете празника на пожарникарите
Мини "Открит въгледобив" запазва цената на въглищата
Ваня Коконова: Готови сме за новата учебна година Всички учебни заведения са
Общинската болница в Радомир се оказа със запорирани сметки
"Миньор" 1919 падна лошо от "Велбъжд"
Машинистът, убил стрелочник по невнимание, пак пред Темида
Любомира ПЕЛОВА
   Процесът продължава след месец заради грешно призован лекар
В пернишкия Окръжен съд вчера продължи делото срещу 60-годишния Трендафил Николов, машинист на маневрен локомотив във фирма „Сигма” АД, работеща на територията на „Стомана Индъстри”. Срещу него прокуратурата повдигна обвинение по чл.123 от Наказателния кодекс за причинена по непредпазливост смърт.
Трагедията се разигра на 25 юли 2008 година, към 8,30 часа сутринта, когато при извършване на маневра за прикачване на празни вагони към машината Трендафил е притиснал с локомотива 50-годишният стрелочник Димитър Янакиев. До пристигането на медицински екип от Бърза помощ Янакиев починал на мястото на инцидента.
Като частни обвинители и граждански ищци са конституирани съпругата на загиналия - 46-годишната Николина и двете му деца – 25-годишната дъщеря Красимира и 28-годишният син Александър. Те предявиха граждански иск към Трендафил Николов от 70 000 лева за съпругата и по 50 000 лева за децата му.
На предишно съдебно заседание началникът на ж.п. цеха Веселин Найденов заяви, че преди началото на смяната маневрената бригада от машинист, маневрист и стрелочник задължително минава на медицински преглед и инструктаж. Маневристът Димитър Димитров заяви, че по време на инцидента той е преместил стрелката, а загиналият е стоял на стъпенката на локомотива. Двамата с машиниста забелязали твърде късно , че стрелочникът е пострадал, извикали екип на Бърза помощ, който обаче не успял да помогне. За злополуката е било уведомено и ръководството на фирмата.
Вчера да даде показания пред съда бе повикана д-р Виолина Филипова, която е част от екипа, който се грижи за здравето на работниците от фирма „Сигма”. Тя уточни, че в деня на трагичния инцидент задължителният преглед на постъпващите на работа е извършена от колегата й, работил нощна смяна. По искане на прокуратурата и защитата съдия Красимир Маринов разпореди за следващото съдебно заседание, насрочено за 14 октомври, да бъде открит и призован като свидетел лекарят, който е извършил медицинския преглед на загиналия Янакиев преди да започне смяната му, тъй като в медицинския журнал е записано единствено, че е починал, но липсват данни какво е било състоянието му преди инцидента.
В 7-дневен срок от „Сигма” трябва да представят и длъжностна характеристика на загиналия маневрист. Съдия Красимир Маринов заплаши, че ако искането не бъде изпълнено, на провинилите се длъжностни лица ще бъде наложена глоба в размер от 50 до 2000 лева.
И вчера подсъдимият Трендафил Николов, който още при прочитането на обвинителния акт отказа да се признае за виновен, не даде показания пред съда. Това той ще направи вероятно в края на делото. Ако бъде признат за виновен, наказанието за смърт по непредпазливост е лишаване от свобода от една до пет години.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система