Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 28.08.2009 г.
Плевнелиев взeма управлението на НА „Пътната инфраструктура”
Надгробна плоча едва не уби селски гробар
Село Ковачевци притежава единственият частен музей
Дооборудват Белодробната болница с нова апаратура
Сръбски плескавици без пари похапнаха перничани
"Миньор" посреща "Сливен" в събота без двама контузени
Плевнелиев взeма управлението на НА „Пътната инфраструктура”
   Тя вероятно ще бъде преименувана и от името й ще отпадне думичката „националана”
Управлението на Национална агенция "Пътна инфраструктура" да премине към министъра на регионалното развитие и благоустройството, предвиждат промени в Закона за пътищата, които парламентът прие на първо четене.
Измененията, внесени от депутати от ПГ на ГЕРБ, бяха подкрепени със 138 гласа "за", 15 "против" и 48 "въздържал се", предаде БТА. 1
5 народни представители от Коалиция за България гласуваха против, а 16 се въздържаха.
Депутатите от ПГ на ДПС гласуваха "въздържал се".
Според мотивите на вносителите с преминаването на агенцията към едно министерство ще се разреши проблемът с подчинеността на администрацията, управляваща пътищата, на множество структури и ще се фокусират компетентностите и отговорността на едно място. Така НАПИ преминава под управлението на министъра на регионалното развитие и благоустройството - Росен Плевнелиев.
Предвид това Националната агенция "Пътна инфраструктура" се предлага да се преименува на Агенция "Пътна инфраструктура". Предвижда се бюджетът на агенцията да бъде част от бюджета на МРРБ, като по този начин се подобри контролът.
Отпада двустепенната система на управление /Надзорен съвет и изпълнителен директор и двама заместници/ и се заменя с едностепенна - колегиален орган за управление - управителен съвет, ръководен от председател.
От ПГ на Коалиция за България и ПГ на ДПС подкрепиха идеята за преминаване на агенцията към едно министерство. Левицата възрази срещу промяната в структурата на управление на агенцията, а от ДПС поискаха вносителите да прецизират контролните функции на министъра на регионалното развитие, които според тях в предложения проект се свеждат само до бюджета на агенцията.Въпреки че бившият вицепремиер Меглена Плугчиева оцени като положителна промяна преминаването на НАПИ в структурата на регионалното министерство, тя предупреди, че надзорният съвет е важен механизъм за контрол. Плугчиева допълни, че с промените мандатността в работата на агенцията отпада, а това е било една от препоръките на Европейската комисия, за да няма политически вмешателство.
Бившият регионален министър Асен Гагаузов коментира, че създаването на управителен съвет ще доведе до промяна на структурата на НАПИ, което ще трябва да се съгласува с Брюксел. Това обаче налагало нова сертификация на агенцията и заради това тя 6 месеца няма да работи.
Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев заяви, че се прави стъпка назад, тъй като от първостепенен разпределител на средства агенцията става второстепенен.
От ДПС поискаха в закона по-обстойно да се запишат правомощията на министъра за контрол на структурата.
Искра Фидосова от ГЕРБ съобщи, че вчера от Брюксел е дошло положително становище по отношение на готвените промени в закона. Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов коментира, че предишната организация на НАПИ е била абсурдна и Станишев се е превърнал в пътен кантонер на страната след като всяка седмица е давал разяснения за работата на агенцията.


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система