Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 24.08.2009 г.
Триумф на български икони във френската столица
Над 600 хиляди тона въглища изкопаха пернишките миньори
Метална колона се откърти от 15-етажен блок, едва не уби човек
"Миньор" и "Монтана" направиха скучно нулево равенство
Пернишките ГЕРБ-ери празнуваха втори рожден ден на организацията
Историческият хълм „Кракра” привлича туристи от цялата страна
Триумф на български икони във френската столица
   Експозицията е подредена в „Ла Сент-Шапел”
С изключителен успех продължава изложбата „Съкровища на българските икони”, която е наредена в църковния храм-музей „Ла Сент-Шапел” на замъка Венсен в Париж, съобщиха от Министерството на културата.
Изложбата бе открита на 11 май 2009 г. на църковния празник на Светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа, като до момента вече над 85 хиляди са посетителите, които са оценили шедьоврите на нашето иконографско изкуство, средновековни ръкописи и църковна утвар, включени в експозицията. Изложбата „Съкровища на българските икони” в църковния храм-музей „Ла Сент-Шапел” на замъка Венсен в Париж ще продължи до 31 август 2009 г., като не е изключено броят на посетителите й да надхвърли 100 хиляди, смята доц. Борис Данаилов, директор на НХГ и главен комисар на експозицията.
Изложбата с българските икони в храм-музея „Ла Сент-Шапел” на замъка Венсен в Париж е организирана от българското Министерството на културата със съдействието на Националната художествена галерия (НХГ), Културната служба на българското посолство в Париж и Светия синод на Българската православна църква. Организатори на изложбата от френска страна са Министерството на културата и на комуникацията, Центърът за национални паметници, със съдействието на Френския институт в София.
Изложбата е посветена на 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Франция, проявата е под патронажа на президентите на двете страни Георги Първанов и Никола Саркози. Изложбата „Съкровища на българските икони” е широко рекламирана в Париж. Рекламни пана с размери 3 на 6 метра са поставени в големите станции на парижкото метро. Постери на автобусния транспорт също представят експозицията с уникалните български икони.
На страниците за култура на вестник „Монд” преди броени дни бе публикувана статия за изложбата „Съкровища на българските икони”. Изданието определя изложбата като „изключителна”, представя изложените експонати и подчертава спецификата на българската християнска култура в сравнение с византийската. Вестниците „Ла кроа” и „Либерасион” също публикуваха информация за изложбата „Българските икони”, подчертавайки, че тя е представена в реставрираната Сент Шапел във Венсен, която също заслужава да бъде посетена и напомнят, че събитието продължава до 31 август т. г. Архитектурата на църковния храм–музей „Ла Сент-Шапел” на парижкия замък Венсен се определя от специалистите като пламенна готика. След двегодишна реставрация той бе открит за посетители с представителната уникална изложба „Съкровища на българските икони”. „Ла Сент-Шапел” е една от десетте църкви, създадени от династиите на Валоа и на Бурбоните до средата на ХVІ в. Днес съществуват само седем от тези паметници, сред които е и Ла Сент Шапел дьо Венсен.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система