Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 08.05.2009 г.
Деца с увреждания от Перник търсят надеждата в конете
Георги Русев стана на 81
"Миньор" излиза срещу "Вихрен" в мача на истината в неделя
Деца с увреждания от Перник търсят надеждата в конете
Зоя ИВАНОВА
   На конната база на клуб "Давад" ежедневно идват такива хлапета
Всеки ден на конната база на клуба по конен спорт "Давид" в Перник дечица с различни увреждания и заболявания от града идват и чрез своеобразния си контакт с конете търсят надежда за по-добрите си дни и облекчаване на болката си. Това видя на място репортер на Съперник. "Това не е единичен случай, тези деца, които са тук идват редовно. Има деца болни от аутизъм, с проблеми в двигателния апарат, деца с детска церебрална парализа. Родителите им ги довеждат тук и признават, че след срещата им с конете децата се чувстват по спокойни. А какво по-важно за един родител от това, да види, че успява да подари хубави мигове на детето си" - така председателката на клуба Мария Пенева коментира наистина трогателните сцени.
Към думите й се присъедини и логопедът Евелина Матева, която от доста време работи с деца с увреждания и много от тях лично е насочила към заниманията с конете. Разговарям с родители и всички те са единодушни, че тези хора, които работят тук заслужават само адмирации, допълни тя.
За разлика от други клубове в страната, които работят с децата с увреждания, в пернишкия клуб имат имат една много силно изразена морална политика - тук децата които природата е засегнала по някакъв начин физически не трябва да плащат за удоволствието определени минути да са по своему щастливи. Този факт трябва да се признае към положителното, което правят хората от клуба, без да афишират и без да търсят голямото признание от обществото. Защото те го имат в очите на близките на тези деца. И това не е малко.
За ползата от общуването на децата с конния спорт е изписано доста, доста специалисти са направили своите изследвания и са публикували резултатите си. Похвално е че един спортен клуб, какъвто е ККС "Давид" в тези трудни времена, когато всички се оплакват от липса на средства и алармират че едва оцеляват, продължава това което е започнал преди близо 10 години.
Любителите на конния спорт в града помнят че клуб Давид се върна на спортната сцена на града през 2000-та година. Всичко тръгна от голямата любов на Любомир Пенев, който е бивш състезател по конен спорт, с доста отличия в своята кариера. Той заедно с децата си - дъщерята Мария и сина Димитър започна да възражда този спорт в града. И тогава - още преди години не скри намерението си наред със спортната дейност в клуба да се работи и за здравословното състояние на децата от града - тези с увреждания и съвсем здравите. Затова и години наред в клуба вратите са отворени за всички - и тези които искат да покоряват спортните постижения и тези, които дори само един път в живота си искат да изпитат чувството да се качат на кон - та дори за час!
През деветте години от както съществува клуба той е участвал в редица републикански състезания, донесени са много медали и отличия. Турнирът по конен спорт за купата на кмета, който се провежда за деня на града също е сред най-големите състезания от календара на федерацията по конен спорт. През годините оттук са излезли 4 студенти в НСА, има курсисти успешно завършили курсовете за инструктори по конен спорт. В Перник е единствената паралелка към спортно училище с профил конен спорт. В момента се работи по картотекирането на състезателите за тази година. Клуба разполага с 20 елитни спортни коне. Освен за тях теренът се предоставя за ползване и на Държавното ловно стопанство "Витошко-Студена" което разполага с 40 коня, съвместно се работи с конната база от Батановци, клуба по конен спорт "Тарсас" от Боснек и клуба от Прибой. Така броя на конете, които разчитат на тази база става доста голям. Но е създадена перфектна организация никой на никого да не пречи. Представителите на клубовете са категорични, че съвместната работа с клуб Давид е на ниво и основателно буди завист у други клубове от страната.
Много е трудно да оцелеем и да запазим клуба. Но сме категорични, че това е основната ни цел и на нея сме посветили цялата си дейност. Това е един много скъп спорт, често се налага за занемарим дори личните си разходи, но да осигурим на конете всичко - не скри тревогата си председателката на клуба. Въпреки това оптимизмът не ни напуска. Преди няколко години кандидатствахме за голям проект по ФАР за хиляди евро, който можеше да ни направи наистина много силно туристическо средище и да привлечем много хора, които обичат конете. Не искам да коментирам кой и защо провали проекта. Важно е че градът изгуби, защото не ставаше въпрос за лична облага, а за обществена придобивка. Не сме се отказали, ще кандидатстваме и с други проекти, но ще запазим мечтите си - допълни Мария Пенева.
И тези които я познават й вярват. Защото всичко което се прави, се прави в името на децата и на онези млади хора, които ще изберат този спорт за сериозно занимание.
Б.а. Малко след като материала беше готов в редакцията на Съперник се получи писмо от Елена Иванова, майка на дете със здравословни проблеми, което редовно посещава конната база. Тя изразява безпокойството си от слуховете, че до конната база може да се построи картинг писта, което ще съсипа толкова много добри начинания. Защото всички знаят какво значи съвместителството на двата спорта. Тя апелира в откритото си писмо /което е в редакцията/ да се спаси базата. От направената справка стана ясно че клубът е придобил правото да ползва безвъзмездно с решение на общински съвет терена за срок от десет години. Той изтича през 2013 година. Дотогава всички се надяват да имат позитивно решение на конфликта, ако той съществува. Заради всички перничани.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система