Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 13.11.2008 г.
Пълнолетните пренебрегват тотално годишните профилактичните прегледи
Собственикът на "Миньор"Христо Ковачки е обвинен в данъчни престъпления
Пълнолетните пренебрегват тотално годишните профилактичните прегледи
Диляна ЦВЕТКОВА
   Едва 25 процента от възрастните здравно осигурени минали през тях
Само 25 процента от здравно осигурените жители на областта, избрали личен лекар, са си направили профилактични прегледи от началото на годината до края на септември, съобщиха от Районната здравно осигурителна каса в Перник.
На преглед през същия период са минали 70 процента от подлежащите на профилактика деца от всяка възрастова група - от 0 до 1 година, от 1 до 2 години, от 2 до 7 години и от 7 до 18 години. Прегледът включва изследвания на ръст, тегло и обиколка, оценка на психично развитие, изследване за чревни паразити, кръвна картина, физикални изследвания по системи.
Прегледите на лица над 18-годишна възраст се правят от личните лекари веднъж годишно, припомнят от РЗОК. Съгласно нормативната уредба общопрактикуващият лекар е длъжен да провежда профилактика на здравно осигурените над 18 години независимо от обстоятелството дали са диспансеризирани. Обемът на профилактичния преглед при пълнолетните е различен за различните възрастови групи, уточняват от Здравната каса. За лицата от 18 до 30 години се прави индекс на телесна маса, оценка на психично здраве, изследване на зрението, артериалното налягане, урина. Прави се и електрокардиограма и се определя кръвната захар с глюкомер.
На здравно осигурените от 31 до 65 години, освен всички изброени изследвания се включва и изследване на окултни кръвоизливи, а на жените - и мануално изследване на млечни жлези и цитонамазка. На лицата над 66 години също се мери телесна маса, прави се оценка на психичното здраве, изследване на зрението, кръвното налягане, ЕКГ и кръвна захар и окултни кръвоизливи.
От 2006 година бяха обособени т.н. рискови групи при общопрактикуващите лекари. Те касаят хората с риск от злокачествени образувания на млечните жлези, на дебелото черво, на шийката на матката, на простата. Касаят също хорлата със сърдечно-съдови болести и захарен диабет. Профилактиката са си направили само 26 лица от тази група, информират от РЗОК.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система