Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.10.2008 г.
Държавният глава пристигна в Перник за празника
Тържествено бе открит паметникът на Свети Иван Рилски
Държавният глава пристигна в Перник за празника
Любомира ПЕЛОВА
   Кметът Росица Янакиева и директорът на РИМ Симеон Мильов откриха паметника на Св.Иван Рилски
С тържествена света литургия в храм "Св. Иван Рилски" започнаха тържествата по случай Деня на град в Перник вчера. На 19 октомври българската православна църква почита Св.Иван Рилски, който е покровител на миньорите и лекарите. Въгледобивът десетилетия е бил основния поминък на селището и затова напълно естествено скромният отшелник от Рила планина е негов закрилник.
Сред официалните гости на празника беше и държавният глава Георги Първанов. Той пристигна в 10 часа и беше посрещнат от кмета на община Перник Росица Янакиева в кабинета й. Сред официалните гости бяха още евродепутатът и международен секретар на БСП Кристиан Вигенин, председателят на медийната комисия в парламента Иво Атанасов, Ива Станакова, Мария Вълканова, Георги Божинов,директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, народни представители, председатели на браншови организации и още десетки гости от цялата страна.
На празника присъстваха и официални делегации на побратимените с Перник градове - Електростал - Русия, Кавадарци -Македония, Крушевац - Сърбия, Люблин -Полша, Пардубице -Чехия, Рожае -Черна гора.
"Градът ни се възражда отново като Феникс. Пред него се очертават нови възможности. Длъжни сме да овладеем този подем, за да стане Перник кръстопът на Югозападните Балкани", каза в празничното си слово по повод Деня на града кметът на Перник Росица Янакиева и пожела здраве и късмет на съгражданите си и ги зарече винаги да бъдат трудолюбиви, родолюбиви и гостоприемни. Градоначалникът припомни индустриалната слава на Перник през XX век и каза, че от всички зависи децата ни да живеят в модерен европейски град.
Поздравителен адрес към перничани изпрати и председателят на Народното събрание Георги Пирински.
"Перник се променя с всеки изминал ден", каза президентът в словото си и обеща на своите съграждани тук да отвори врати Европейския университет с филиали в страната, а също и да съдейства час по-скоро да бъде възстановена залата на Драматичен театър "Боят Дановски", която беше опожарена преди години. Държавният глава поздрави кмета "за размаха, с който се работи и за видимите резултати през последната година". Особени адмирации Първанов отправи по отношение на активната работа за възраждането на спортната слава на Перник.
Президентът участва в тържествената церемония по вдигане на знамената на централния градски площад и връчването на годишните награди "ПЕРНИК 2008" за принос в здравеопазването, образованието, социалните дейности, културата и медиите. Стоматологът д-р Незабравка Андреева получи приза за принос в здравеопазването , Валентина Ангелова - директор на дом "Добро сърце" бе отличена за принос в социалната сфера, в сферата на образованието наградата бе връчена на учителката Лозка Симеонова, за принос в медийното развитие бе награден управителят на електронното издание "За Перник" Петър Тишкин. фолклористката Елена Огнянова получи наградата за огромния й принос в сферата на културата. "Щастлива съм, че днес съм сред вас. Аз съм вече на 80 години, 60 от тях съм посветила на българския фолклор. Не мога да скрия - горда и щастлива съм, че първите обнародвани легенди и предания са свързани именно съ закрилника на Перник, на българите - Св.Иван Рилски", каза Огнянова вчера, получавайки отличието.
Държавният глава и кметът откриха триметровата статуя на патрона на града - Св.Иван Рилски, изработена от скулптора Минчо Тодоров и монтирана пред Двореца на културата. След това разгледаха ремонтирания Мемориал на миньорския труд и юбилейната експозиция в художествена галерия "Любен Гайдаров", която днес отбелязва своята 50-годишнина.
Празникът вчера имаше своето настроение, своята специфична атмосфера, благодарение и на многото концертни изяви на наши изпълнители, на гостите от ансамбъл "Българе" и на звездите от "Мюзик айдъл 2".
И тъй като организаторите се бяха постарали да има за всички възрасти и за всички предпочитания по нещо, докато градът беше заливан от музика, в градския парк пък вървеше надпревара за любителите на народни борби.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система