Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 12.09.2008 г.
МОН чака два милиона за работа със застрашени деца
"Миньор" излиза за победа срещу "Сливен" на "Осогово"
МОН чака два милиона за работа със застрашени деца
Вяра МОМЧИЛОВА
   12-класниците завършват на 12 май
Новите насоки и нормативи, които представяме пред пернишките директори на училища, са в резултат на срещата на министъра на образованието Даниел Вълчев с началниците на регионални инспекторати, каза Ваня Ангелова, началник на РИО на МОНв нашия град. Едно от най-важните неща е да изразим благодарността ни към всички за положените усилия в държавните зрелостни изпити. Ще продължи да се задълбочава системата на външното оценяване. Шестокласниците тази година за трети път ще се яват на тези изпити. Приемът след 7 клас ще остане същия, но има и нещо ново, което е важно да се знае още отсега. Тъй като нашите седмокласници работят по нови учебни програми, учебно-изпитните програми ще бъдат различни и ще станат ясни до 31 януари 2009г. Искам да подчертая, че всички, които искат да кандидатстват, трябва да си проверят новостите. Формата ще е същият - тест.
Финансирането на просветната сфера ще продължи да се усъвършенства и през новата учебна година, каза още Ангелова. Повишава се ефективността на разходите, с въвеждането на делегираните бюджети.Така ще се направи оптимизация и на разходите, защото ние досега имахме твърде много учители на брой ученици. Чрез усъвършенстване на механизмите ще се стигне до оптимизиране на мрежата и привеждането в едни нормални граници съотношенията учител - ученици.
Наблюдава се тенденция броя на отпадналите и необхванатите ученици. По-тревожно е, че има деца, които остават без образование след 7, 8 клас. В тази връзка се предвиждат от МОН допълнителни средства в размер общо на 2 млн. лева за страната за допълнителна работа на учителите с деца, застрашени от отпадане. Става дума не за откриване на нови работни места, а за допълнителни часове. Тези средства освен това могат да използват и за работа с надарени деца, така че това е нещо ново, което ще бъде развито тази година. Продължава да се развива инициативата "Училището - желана територия на ученика", по национална програма и по проекти на Европейския съюз.
Новото, което тази година очакват училищата е, че ще имат от Министерството на науката и образованието материали за оборудване на кабинети по природни науки. Очакваме до края на първия срок, до Нова година, да се получат тези материали.
По отношение на децата със специфични потребности, проверки постоянно показваха, че в специализраните училища учат и деца, които нямат такива потребности, през тази учебна година ще бъдат взети по-строги мерки. Всички документи ще се изпращат в МОН и в помощните училища ще могат да се обучават само ученици, които отговарят на списък специфични потребности, утвърден от министъра. Това ще доведе до значително увеличаване на издръжката на тези училища.
Ще има промяна и в работата на регионалните инспекторати. Досега ние съчетавахме методически, контролни и организационни функции. Сега методическите ще бъдат възложени на учители методисти по предмети, а на инспектората ще останат предимно организационните и контролни функции. Това ще освободи част от нашата работа и ще се завиши ефективността на контролната функция.
Новост е приключването на учебната година за дванайсетокласниците по-рано, на 12 май. В тази връзка и зрелостните изпити се изтеглят на 17 и 19 май,за да могат да минат преди празниците на 23 май и абитуриенските балове.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система