Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 13.08.2008 г.
Само по ж.п.трасето София- Перник се крадат средно по 10 тона скрап
Двама перничани в първата двайсетица на европейското по парапланеризъм
Само по ж.п.трасето София- Перник се крадат средно по 10 тона скрап
Любомира ПЕЛОВА
   Средно по 5-10 тона скрап се крадат от натоварените вагони, движещи се по трасето София-Перник. Това обяви Асоциацията по рециклиране в България и поиска спешни промени в Наказателния кодекс срещу кражби на метали от ж.п. инфраструктурата и при превоз.
На 8 февруари т.г. от БДЖ алармираха, че само за ден роми от кв."Рудничар" успели да разтоварят повече от тон скрап от товарна композиция и единственно намесата на транспортна полиция предотвратила разграбването на целия товар. Според служителите на охранителна фирма, пак в първите дни на февруари цели четири композиции, натоварени със скрап, са били спрени и разтоварени от група роми. Те действали като изкарвали напред жените и децата. Започвали да хвърлят камъни по охраната, а когато влакът спре, се накачвали около 30-50 човека и започвали с невероятна скорост да свалят желязото и да го хвърлят отстрани край линията.
Заради системните нападения над товарните композиции и загубите, които понасят и фирмите, и превозвачите, се наложи в Перник да се съберат на работна среща представители на БДЖ, областната и общинската управа и ОДП, на която говориха надълго и нашироко по проблема, обещаха си специален план и засилени мерки за сигурност на композициите, особено в районите на "Рудничар", "Разпределителна" и "Караманица", където товарните влакове се движат с ниска скорост заради наклона. Дори охраната обаче не може да се справи с "желязната мафия", която нанася ударите си внезапно, а действия й са буквално светкавични. Повишената цена на вторичните суровини и особено на желязото, което поскъпна над три пъти само през последните два месеца и в Пернишко се изкупува вече по 0,75 - 0,85 лв за килограм, прави "железарите" все по-нагли. В комбина с тях играят нерегламентирани търговци на старо желязо, признаха и служители на реда, и управници.
Затова от Асоциацията по рециклиране в България настояват да се въведе долна граница за наказанието лишаване от свобода за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали без необходимия за това лиценз. Целта на мярката е да има ефективни присъди по този текст от закона, каквито в момента няма. Налага се задълбочаване на работата с малолетни и непълнолетни чрез предвиждане на мерки за противодействие срещу техните криминални прояви, отбелязаха от БАР и се аргументираха, че все по-често този род престъпления се извършват от деца, които не носят наказателна отговорност за действията си. С цел проследяване пътя на отпадъците от момента на бракуването им до транспортирането до предприятията за претопяване, се налага въвеждане на сертификат за произход. Сертификатът заедно с фактурата трябва да придружават всяка отделна пратка отпадъци, добита от ж.п. инфраструктурата до крайния потребител. Така пътят на отпадъците и действителния им собственик ще бъде ясен във всеки момент.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система