Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 27.06.2008 г.
Всеки пети ученик е употребявал марихуана!
Перник се топи
Всеки пети ученик е употребявал марихуана!
Вяра МОМЧИЛОВА
   Доклад по проучване на здравното поведение, оценките и нагласите по отношение на наркоманиите сред учениците в гр.Перник огласи събраните данни. Експертът в "Международно сътрудничество" в Национален фокусен център за наркотици и наркомании Александър Панайотов обясни, че целта на изследването е да подпомогне оформянето на адекватна картина на социално значими проблеми и явления и по-специално употребата на цигари, алкохол и други психоактивни вещества сред учениците, както и тяхната информираност относно наркоманиите. Извадката е от анкета, направена с 1231 ученика от 9 до 12 клас в 12 училища. Анкетната карта е разделена на няколко основни групи въпроси.
Според първият блок въпроси "Учениците и тяхното ежедневие" тревожен е факта, че 67,9 % от учениците изпитват чувство за самота. Най-често те влизат в конфликт с родителите си - 38 %.
Според втората група въпроси изводът е, че повечето учащи се смятат, че в училище трябва да се говори открито най-вече за употребата на наркотици. След това идват разговорите за безопасния секс и насилието. Учениците разговарят за наркотици предимно със съученици и родители и най-малко с педагози и педагогически съветници.
76 % биха се опитали да спрат приятел, посегнал към наркотик.
45,6 % от учениците твърдят, че са им предлагани наркотици, само 1,2 % с принуда.
Близо половината от анкетираните споделят, че са присъствали на купон, на който са се взимали наркотици.
34,8 % са запалили първата си цигара, когато са били на възраст 13-15 години.
29,7 от учениците в Перник признават, че пушат ежедневно.
По показателя "пушене на повече от един пакет цигари дневно", Перник показва резултати, по-ниски от други градове в страната.
74,5 % заявяват, че са употребявали алкохол през последните 30 дни, срещу едва 7,9 неупотребявали. Първата употреба на алкохол сред учениците в Перник започва най-често във възрастта между 13-15 г. - това се отнася за близо половината от тях - 48,2 %.
19,2 % са пили повече от 2 питиета дневно, а 8,3 % - дори 5 и повече питиета.
На около 3/4 от учениците в Перник се е случвало да се напият. Най-често се напиват учениците от 11 клас - 42,8 са го правили няколко пъти, а на още 23,3 им се случва често. С тези данни Перник е на първо място сред други градове с проведени анкети по показателя "често напиване".
Най-предпочитаният алкохол е бирата, следвана от вино и концентрати.
В групата въпроси, свързани с наркотиците, е този за употребата на марихуана. Тя е най-предпочитаното психоактивно вещество за пернишките младежи - 21,7 %. В сравнение с другите градове, участвали в подобно проучване, Перник е с по-голям процент - всеки пети ученик е употребявал някога в живота си това вещество. Тревожна е статистиката по отношение на употребата на амфетамини и екстази - почти 2 пъти по-голяма, отколкото в други градове.
На въпрос откъде знаят за въздействието и последствията от употребата на наркотици, учениците от града споделят, че най-вече това става чрез филми ( 62 %), от приятели (51 %), от родители ( 40 % ) и учители ( 35 % ).
Сред най-честата причина да опитат наркотик е любопитството, следват удоволствие и бягство от действителността.
Учениците от Перник смятат, че за да бъде решен проблема с наркоманията у нас, трябва да се наложат строги закони за производителите и разпостранителите на наркотици - 67,3 % от тях са на това мнение. 46 % считат, че трябва да се говори открито за проблемите на наркозависмите. А 45 % искат да бъдат създадени повече медицински служби за лечение.
Александър Панайотов допълни, че подобно проучване трябва да се направи отново през 2012 г. А дотогава е необходимо да се изградят превантивни програми в училищата и да се работи с родителите за по-висок контрол над децата.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система