Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 23.05.2008 г.
Уникалният Минен музей е спасен, общината го купува срещу пари от борч
В Ловеч може и да се откажат от баража в събота
Уникалният Минен музей е спасен, общината го купува срещу пари от борч
Любомира ПЕЛОВА
   Той е на "Мини "Перник" в ликвидация и трудно ще бъде изчистен
Вчера пернишкият минипарламент даде съгласието си за закупуването на уникалният по рода си "Музей по минно дело". Досега той бе собственост на "Мини Перник" ЕАД в ликвидация.
Музеят се намира в централната част на областния град, непосредствено да Регионалния исторически музей. Експозициите са подредени в подземни галерии на закрития рудник "Темелко Ненков". Минният музей проследява историята на въгледобива от откриването на пернишките мини през 1891 година до наши дни и е уникален за България. Галериите са изградени допълнително с бетонни блокчета, като по този начин са обособени експозиционни зали и ниши, в които са разположени експонатите. Има собствена осветителна инсталация с руднични осветителни тела и изградена вентилация за проветряване.
На 91 348 лв възлиза експертната оценка на музея, извършена от лицензиран оценител. В момента музеят не работи, тъй като обявеното в ликвидация въгледобивно дружество не може да го поддържа заради липса на финансови средства. Това поставя в реална опасност от унищожаване експонатите и самите галерии. Още повече, че след прекратяване на подземния въгледобив нивото на подпочвените води се повишава и това води до оводняване на подземните минни разработки.Киселинността на подпочвените води руши циментово-пясъчната спойка на крепежа. Това създава предпоставки във времето за пропадания, опасни за сградите и съоръженията на повърхността. Подземните минни изработки са опасни и заради метана, който оги прави неизползваеми за други цели, без надежда вентилация и водоотлив, се казва в докладната на градоначалника Янакиева.
Въпросът за предоставянето на Минния музей е обсъждан и поставян пред културното министерство многократно. "Мини Перник" в ликвидация има натрупани задължения към общината, които не е в състояние за погази заради липса на пари. Сега с покупко-продажбата се погасява част от тях и същевременно се спасява уникалния музей.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система