Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.03.2008 г.
Представиха официално книгата "Трите живота на Кракра"
Р.Янакиева: Има нови идеи за преструктурирането в образованието
Представиха официално книгата "Трите живота на Кракра"
Христина ДЖЕЛЕПОВА
   Специален гост беше президента Георги Първанов
Представиха книгата "Трите живота на Кракра" от Антон Дончев. Специален гост на събитието беше президента на Република България Георги Първанов.
Перник за пореден път приютява един велик български творец, каза Иван Гранитски, който представи книгата. Идеята за написването на новия роман е родена в Перник преди 7-8 години. Този проект е реализиран благодарение на кмета на града Росица Янакиева и Антон Костадинов.
Всички творби на Антон Дончев са писани като изпети от безименен народен певец. Книгата за Кракра е както историческа, така и митологическа. Героите са легендарни и митологизирани в народното съзнание.
Антон Дончев каза, че в Перник е събрана много важна история, която трябва да бъде представена пред цялото общество.
Президентът Георги Първанов сподели пред всички гости, че той не гостува тук, а си е вкъщи. Той разказа как в детството си, прекарано в Косача, е събирал отломки от керамика и други свидетелства за славната епоха. Това поражда в него интереса към историята и предизвиква патриотизма му. Държавният глава определи делото на Антон Дончев като голямо предизвикателство към перничани. Никой не е направил толкова за паметта на Кракра и за общата памет. Впечатленията от му за книгата са, че тя е много силна. Трудно могат да се разграничат фактите от митологията, но това не е необходимо, защото смесването доказва непрекъснатостта и приемствеността в българската история. Кракра и Перник са, може би, най-яркия символ на съпротивата срещу Византийското нашествие, според президента на страната.
Кметът на града Росица Янакиева поднесе специални подаръци на Георги Първанов и Антон Дончев. Тя им подари ръчно изработени кукери от дърво. Гостите бяха поздравени и със специално музикално изпълнение.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система