Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 27.11.2007 г.
И перничани в Третия централизиран конкурс за младши експерти
ГЕРБ оттегля жалбата си по "съветническото" дело
И перничани в Третия централизиран конкурс за младши експерти
Любомира ПЕЛОВА
   Министър Василев пожела успех на участниците в него
Вчера започна Третия централизиран конкурс за младши експерти в държавната администрация, в който общо 617 души ще положат тест. Сред тях има и перничани, уточни пресаташето на областната администрация в Перник инж.Лора Лозанова. Конкурсът се провежда едновременно в компютърни тестови центрове в 5 града - София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас.
Днес министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев поздрави участниците при откриването на конкурса в София и с помощта на специалния софтуер за провеждането на конкурса генерира теста, който ще решават кандидатите в цялата страна.
От регистриралите се за участие 617 души 293 са нови кандидати, а 324 са с подновена регистрация от Първия или Втория централизиран конкурс. 446 от кандидатите са жени, а 171 - мъже. Най-много са желаещите да се явят на изпит в София - 321 души. Следват Пловдив - 97 души, Варна - 91, Велико Търново - 62, и Бургас - 46. По отношение на образованието сред кандидатите има 132 със степен специалист, 240 бакалаври, 244 магистри и 1 с научна степен доктор.
Конкурсът се състои от два вида изпитни тестове - основен и специализиран. Основният тест е задължителен за всеки кандидат и има за цел да провери нивото на познаване и разбиране на основните нормативни актове, регламентиращи функционирането на администрацията в България, функциите, правомощията, отговорностите на различните административни органи, информираността за историята и институциите на ЕС, както и общата езикова култура.
Вторият вид тестове - специализираните - не са задължителни. На тях се явят кандидатите, заявили желание да бъдат оценени знанията им в определена специализирана област: икономика, финанси, право, европеистика, компютърни умения, чужди езици (английски, френски, немски). За да бъде допуснат до този вид тест, кандидатът трябва да е преминал успешно основния. Доброто представяне в специализираните тестове носи предимство при класирането на кандидата и при подбора от страна на администрациите, които искат да ползват резултатите от централизирания конкурс за заемане на конкретна позиция.
При регистрацията за участие желание за явяване на специализирани тестове са заявили общо 388 кандидати. Най-голям е броят на регистриралите се за изпит по компютърни умения (202 души). За изпит по английски език са се регистрирали 187 души, по икономика - 135 души, по европеистика - 98 души, по право - 81 души, по финанси - 58 души, по немски език - 33 души, по френски език - 19 души.
Всички, които успешно преминат конкурса, стават част от националната база данни, от която всяка администрация може да търси подходящи кандидати за назначаване на длъжността младши експерт. Използването на резултатите от класирането улеснява администрациите при обявяване на свободна позиция, тъй като няма да им се налага да провеждат конкурс, а могат да изберат няколко кандидати, отговарящи на техните изисквания, и да ги поканят на допълнително събеседване. Първият централизиран конкурс се проведе през ноември 2006 г., а вторият през юли 2007 г. На двата конкурса се явиха общо над 1500 кандидати, от които в момента в "банката" с млади кадри са 224 души. От успешно издържалите първите два конкурса вече има над 70 назначени младши експерти, съобщи пресаташето на областната администрация в Перник инж.Лора Лозанова.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система