Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 19.07.2002 г.
Изключването от БСП е срамен случай
Дариха книги за 6 000 лева на пернишките читалища
Разсрочват борчовете за ток на общините
МВР: Плажните дискотеки нарушават обществения ред
Изключването от БСП е срамен случай
Интервюто взе: Яна ТОДОРОВА
   - Г-н Гранитски, като член на ВС на БСП, как ще коментирате случая с изключването на 4-ма пернишки социалисти”?
- Аз мисля, че това е един от една страна срамен случай за пернишката организация на БСП, а от друга страна - позорно емблематичен случай. Срамен е, защото се възпроизвеждат рецивиди не от преди 1989 година, а от преди 1950 година. Научих с удивление от някои централни медии, че били изключени четирима членове на пернишката партийна организация на БСП, между които заместник-кмета Милан Миланов и други достойни личности. Мотивът за тяхното изключване бил, че те се занимавали с фракционна дейност. Това са аргументи, с които са се организирали и процесите срещу опонентите на Сталин през 1937-1938 година. След съответните процеси лицата са били изпращани на каторга или разстрелвани. Надявам се, че съдбата на изключените няма да бъде такава. Разбира се, това е мрачен хумор, но според мен, това е лош симптом за организацията на БСП в Перник. То е лош симптом на организацията на всяка партия - лява или дясна. Той говори за разпадни, загниващи процеси. Очевидно е, че някой от Социалистическата партия в Перник иска да има бъдещи влияния в обществото в града. Аз мисля, че това е просто абсурден случай. Показва, че тези, които са организирали изключването, живеят в друга епоха.
- Сега в крайна сметка те изключени ли са, или не са изключени?
- Има съобщения, че същевременно Висшият съвет на БСП са коментирали незаконността според устава на БСП. Очевидно е, че това е незаконно и неуставно. Така че те не биха могли да бъдат изключени. Значи те са изключени само в главите на организаторите на този линч. И затова намирам, че ще бъде съвършенно естествено по-висшестоящите органи на БСП да анулират този акт. Той не може да бъде легитимен. Но тук е по-важно не дали са изключени или не, отколкото е важен симптомът. Той е симптом за болестни процеси в местната организация.
- В такъв случай Висшият партиен съвет ще противодейства ли за вбъдеще да не се допуска подобно нещо?
- Аз мисля, че ако Висшият партиен съвет иска да има едно разумно отношение към тези процеси, трябва да реагира. Защото не може да се позволява на местни ръководители на организацията да се вживяват в ролята на феодали. А случаят тука е точно такъв. А това влияе много лошо на образа на БСП в българското общество. Тези процеси, които се развиха тук, напомнят за разпадните процеси в СДС. Виждате там как се
самоизяждат. Ясно е, че тези процеси не са само в БСП. Но те са еднакво вредни и за лява, и за дясна партия.
- Каква ще бъде реакцията на Висшия партиен съвет?
- Аз не мога да говоря от името на Изпълнителното бюро. Вероятно ще има специално заседание. Там ще се разгледа този случай. Но при всички случаи той е скандален. Не може да бъде коментиран другояче.
- Може ли една партия да си позволи да губи членове?
- Ами в СДС това е естествено - уволнението, изключването, оплюването. Но аз се чудя защо става в БСП. Това за първи път се случва. БСП даде много индикации за това, че се променя. Променя се нейният имидж в българското обществено съзнание, особено в последните 3-4 години. Допускам, че този процес тук е даже някаква интрига срещу това, че Перник е градът, който е излъчил президента. А президентът Първанов е известен със своята уравновесеност, със своята интелигентна политика като председател на Висшия съвет на БСП. Той даде редица примери на толерантност, на диалог в българското общество. Не искам да търся под вола теле, но конкретният резултат е такъв, че се хвърля сянка върху цялата партийна общинска организация, което е много недостойно.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система