Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 19.06.2007 г.
До седмица ясна позицията на еколозите за трасето на автомагистрала "Струма"
Кметът среща млади таланти
До седмица ясна позицията на еколозите за трасето на автомагистрала "Струма"
Юлия КУЛИНСКА
   Колектив с ръководител доц. д-р. инж. Добрин Денев, декан на Факултета по транспортно строителство при Университета по архитектура, строителство и геодезия, е завършил доклада за оценка на въздействието върху околната среда на аутобан "Струма", част от който преминава на територията на Пернишка област. От фонд "Републиканска пътна инфраструктура" обявиха, че до седмица ще се направят технически уточнения и ще се оформи обща позиция по трасето на "Струма", което ще подпомогне развитието на проекта. За него се очаква финансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз
Докладът за оценка на въздействието върху околната среда разглежда няколко основни пътни трасета, които бяха предварително проучени и проектирани в идейна фаза Едната от фирмите проектанти е "Краси Бо" с нейния кафяв вариант, другата е фирма "СПЕА", която предлага два варианта за всеки от отделните участъци от трасето, а фирмата "Вотан", предлага варианти само в зоната на Кресненското дефиле. Проектите са отпреди 3-4 години. Досега докладът по ОВОС не е бил изготвен, защото все още това не беше актуално и наложително.
Трасето е с дължина около 135 км, като започва при село Долна Диканя и продължава до границата с Гърция при Кулата. Автомагистрала "Струма" е разделена на няколко участъка. От Перник до Долна Диканя участъкът е наречен М1. Той е с дължина 18 км и вече е изпълнен и пуснат в експлоатация без обаче да има ОВОС. Участъкът от Долна Диканя до Дупница е означен като М2. М3 е отсечката между Дупница и зоната, южно от Благоевград. М4 започва южно от Благоевград и достига до град Кресна. М5 се разпростира от Кресна до Кулата.
Проектите са разработени във фаза идейно решение, за тях са представени ситуации и надлъжни профили. Показани са местата и параметрите на съоръженията и пътните възли. Задачата на екипа, изготвил ОВОС-а беше да се определи възможно най-екологосъобразният вариант или комбинация от варианти, които да могат да се препоръчат на компетентния орган за утвърждаване и оттам нататък да стартира проектирането в следваща фаза.
Няма обаче, това трябва да се каже категорично, един вариант, който да превъзхожда всички и от екологична гледна точка да е безупречен е мнението на екипа.
Както и да премине магистралният път, каквито и предимства той да има, загубите на земи са неизбежни, като изграждането на една магистрала е свързано с действително големи отчуждения на земеделски земи, включително на поливни площи. Минава се през територии, които са повече или по-малко залесени, територии с популации от различни животински видове, включително и такива, които имат специален природозащитен статус. Министерството на околната среда и водите е предоставило на работещия по ОВОС на "Струма" колектив картен материал на "Натура 2000", наложен върху пресичаната територия. Това е дало възможност експертите да избегнат "стълкновения" с териториите на "Натура 2000". При оценката авторите на доклада по ОВОС са се съобразили с местоположението и на двете големи реки - Джерман и Струма, успоредно на които минава магистралата. Идеята на ОВОС е да се предложи за следваща фаза на проектиране комбинация от различните проектни варианти, при което трасето да минава така, че да е отдалечено от реките за да няма опасност от заливане, от евентуални аварийни ситуации по време на експлоатацията, при които да бъдат замърсявани залпово водните обекти.
За трасето на "Струма" са предвидени голям брой подпорни съоръжения, естакади и тунели. Повечето от тях дават добра възможност за пресичането на магистралата от хора, животни и техника. Предстои еколозите да се произнесът по проекта и това ще стане в близките дни.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система